archief home

Archief 2017

2018 >
2017

Datum 03-09-2017
Corso nr. 76
Aantal wagens 20
Aantal toeschouwers 50000
Juryleden Frans Franciscus, Arie van Rangelrooij, Misjel Vermeiren, Jitske Blom, Maarten Corbijn, Mark Damen, Colette Notenboom en Frank Timmers
<
>
Uitslag
1.
Naam groep: Schijf
Titel: Op Handen gedragen
Aantal punten: 645
Startnummer: 19
Ereprijzen: 1e publieksprijs
Bijzonderheden: 'Op handen gedragen' bevatte de meeste figuranten ooit bij een Corsowagen, de teller stond op ongeveer 270 figuranten.
2.
Naam groep: Helpt Elkander
Titel: Aangeslagen
Aantal punten: 635
Startnummer: 1
Ereprijzen: 2e publieksprijs
3.
Naam groep: Wernhout
Titel: Bedreigd
Aantal punten: 629
Startnummer: 13
4.
Naam groep: Molenstraat
Titel: Boodschappen
Aantal punten: 619
Startnummer: 12
5.
Naam groep: Klein Zundert
Titel: De Wereld Draait Door
Aantal punten: 576
Startnummer: 9
Ereprijzen: Pluim
6.
Naam groep: Rijsbergen
Titel: Senza!
Aantal punten: 573
Startnummer: 6
7.
Naam groep: Laarheide
Titel: Verjaagd!
Aantal punten: 568
Startnummer: 8
8.
Naam groep: Raamberg
Titel: Stoflong
Aantal punten: 547
Startnummer: 10
9.
Naam groep: 't Kapelleke
Titel: Zeefdruk
Aantal punten: 546
Startnummer: 5
10.
Naam groep: Markt
Titel: Bizonder
Aantal punten: 533
Startnummer: 14
11.
Naam groep: 't Stuk
Titel: Snijdend koud
Aantal punten: 531
Startnummer: 15
12.
Naam groep: Tiggelaar
Titel: Onderhuids
Aantal punten: 527
Startnummer: 3
13.
Naam groep: Klein-Zundertse Heikant
Titel: Spookhuis
Aantal punten: 518
Startnummer: 11
14.
Naam groep: Poteind
Titel: Boerenbont
Aantal punten: 510
Startnummer: 4
Bijzonderheden: Een lekke band zorgde ervoor dat Boerenbont halverwege de optocht achteraan kwam, de band is gemaakt en Boerenbont kon verder rijden
15.
Naam groep: Veldstraat
Titel: TROEP
Aantal punten: 497
Startnummer: 17
Ereprijzen: 3e publieksprijs
16.
Naam groep: Stuivezand
Titel: Weefsel
Aantal punten: 474
Startnummer: 2
17.
Naam groep: Achtmaal
Titel: Roofmieren
Aantal punten: 471
Startnummer: 16
18.
Naam groep: De Lent
Titel: Zunderts Blauw
Aantal punten: 435
Startnummer: 7
19.
Naam groep: Laer-Akkermolen
Titel: Verbonden
Aantal punten: 429
Startnummer: 18
20.
Naam groep: De Berk
Titel: (V)luchtig
Aantal punten: 412
Startnummer: 20
Overige Foto's Hussel
Overige Foto's Hussel
Juryrapport algemeenVorig jaar miste de jury het narratief, het verhalende in het corso. Toen zijn de ontwerpers, de ‘keuzemakers’ van de ontwerpen en de bouwers uitgedaagd om steviger op zoek te gaan naar creaties met meer diepgang of met meer experiment.
Daar is naar geluisterd. In de jurering is daar niet zozeer bewust, maar wel als vanzelfsprekend veel waardering voor. Het resulteert in een rangschikking waar in de top plaats is voor een brede variatie aan ontwerpen.

Over het gehele niveau van Corso Zundert 2017 is de jury erg enthousiast. De twintig kunstwerken vormen samen een mooie balans. Van indrukwekkende figuratie, uitzonderlijke voortbewegingstechnieken, interactie, perfect uitgevoerde decoraties, experimenten met materiaal, actuele maatschappelijke onderwerpen, alledaagsheid, cultureel erfgoed, humor en oorverdovende stiltes. Alles zit in dit corso.

Opnieuw is er veel waardering voor de uitstekende uitvoering en afwerking van de wagens. Het getuigt van veel aandacht voor een hoog perfectieniveau. Niemand heeft een steek laten vallen en daar mag iedereen heel trots op zijn.

Het is opgevallen dat er regelmatig rook is gebruikt om een uitbeelding kracht bij te zetten, dit pakte overal goed uit.

Opnieuw hebben twee wagens hetzelfde onderwerp als uitgangspunt gebruikt. In dit geval een stilleven van een servies. Dat is opmerkelijk toevallig gezien de vrije onderwerpkeuze in het corso. Opgemerkt wordt dat de jury de neiging heeft om beide deelnemers bij de beoordeling tegen elkaar af te wegen.

Frappant is ook dat in de loop der jaren steeds meer titels een woordspeling bevatten. De jury wil hierbij het signaal afgeven dat ook hier zorg aan mag worden besteed, want een aantal daarvan is wel heel erg flauw.

Ook bijzonder was dit jaar de inzet van grote groepen figuratie. Dat kan gevaarlijk zijn en de kracht van een corsowagen in de weg zitten, maar dit jaar pakte dat uitzonderlijk goed uit.
De jury maakt graag een kanttekening bij de beoordeling. Ze wil hiermee niet het signaal afgeven dat veel figuratie per definitie goed scoort. Altijd wordt het totaalbeeld beoordeeld en in sommige gevallen werkt figuratie daarbij versterkend, zoals het bij een andere wagen afbreuk kan doen aan het beeld.

Voor ons als jury waren de wagens tijdig aanwezig op het veilingterrein. Dit geeft ons de kans om alle deelnemers grondig te aanschouwen, tot in de details, waar tijdens de eerste doortocht geen tijd voor is, waarna we onder grote tijdsdruk tot een uitslag moeten komen.

We wensen u veel leesplezier en hopen dat dit rapport van de vakjury voldoende inzicht geeft over hoe de jury naar de wagens heeft gekeken en deze heeft beleefd. Zoals u gewend bent, is het rapport ontdaan van clichébeleefdheden. Iedere deelnemer heeft er volgens ons recht op om te weten waar het volgens de jury aan schort en wat de kwaliteiten zijn. Vat kritiek dan ook op als opbouwend en geenszins als beledigend. Want dat is absoluut niet de bedoeling.