archief home

De Wereld Draait Door

2017
2017
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: De Wereld Draait Door
Categorie: Wagen
Jaar: 2017
Buurtschap: Klein Zundert
 
Ontwerper(s): Pieter Meeuwissen
 
Startnummer: 9
Prijs: 5
Punten: 576
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving Met “De Wereld Draait Door” worden drie stadsgezichten uitgebeeld, die ronddraaien in grote wielen. In de wielen wordt een hedendaags stadsbeeld verwerkt, dat op de eerste wagen nog gewoon realistisch is, maar op de tweede en derde wagen steeds meer gaat “ronddraaien”. De wagens zijn gerelateerd aan verschillende betekenissen die je aan “doordraaien” kunt geven. Ten eerste is dat “gewoon zijn gangetje gaan”, ten tweede is dat “je verstand verliezen” en ten derde is dat “het bij een veiling (te) weinig bieden voor een product, zodat het geen waarde meer heeft”.
Juryrapport
De monumentale ‘grootste wielen van de wereld’ maken indruk. Het is een ontzettend creatieve en originele manier om door de straten te trekken, met een technisch knappe constructie om te duwen en sturen. Het idee is eenvoudig, het beeld eigenlijk ook, maar de uitvoering erg complex en indrukwekkend. Wat een ballen ook om er drie te maken! Wat goed van de ontwerper dat er is losgekomen van de wagen als drager van een voorstelling naar een voorstelling die kan voortbewegen. Moet je voorstellen wat er loskomt als je op dit gegeven voortborduurt. Groot punt van kritiek is de voorstelling in de wielen, de naar buiten geslingerde steden. De verschillen tussen de drie zijn te klein om indruk te maken, vooral die tussen wiel 2 en 3, waardoor toch de vraag opkomt waarom er drie zijn gemaakt. Jammer dat het niet is gelukt om de afzonderlijke wielen van voor naar achter meer gevoel van turbulentie te geven. Nu blijft het bij een herhaling van zetten en dat maakt de flatgebouwen wat kneuterig. De bloemen leggen het op deze manier af tegen de enorme wielvormen. Het mechanisme overschaduwt de beeltenissen. Misschien kan aan de kleuren meer een ‘draai’ gegeven worden of kunnen de beelden meer naar een kunstzinnige verbeelding worden getrokken.

Voor De Wereld Draait Door een pluim vanwege het loskomen van de wagen als drager met een voorstelling naar een voorstelling die zelf voortbeweegt. Dit is een op zichzelf rijdend bloemenobject, het wiel is geen onderstel maar het frame zelf.