archief home

Archief 2005

2006 >
2005

Datum 04-09-2005
Corso nr. 64
Aantal wagens 17
Aantal toeschouwers 60000
Juryleden Carolein Smit, Wikke van Dijk, Frits Achten, Jan Smeets, Fritz Schremmer, Willem Brandt (Charlotte van Lingen heeft als aspirant lid van de vakjury de werkzaamheden gevolgd)
<
>
Uitslag
1.
Naam groep: Klein-Zundertse Heikant
Titel: Wirwar
Aantal punten: 518
Startnummer: 6
Ereprijzen: 2e publieksprijs
2.
Naam groep: Tiggelaar
Titel: Cocoxitl
Aantal punten: 513
Startnummer: 17
Ereprijzen: 1e publieksprijs, Vernieuwingsprijs
3.
Naam groep: Helpt Elkander
Titel: Weerspiegeling
Aantal punten: 503
Startnummer: 13
4.
Naam groep: Laarheide
Titel: Africanized Killers
Aantal punten: 496
Startnummer: 12
5.
Naam groep: Wernhout
Titel: Viva Vivaldi
Aantal punten: 486
Startnummer: 15
6.
Naam groep: Molenstraat
Titel: Porselein
Aantal punten: 468
Startnummer: 16
7.
Naam groep: Laer-Akkermolen
Titel: Bushongo
Aantal punten: 464
Startnummer: 4
8.
Naam groep: Klein Zundert
Titel: Stairway to heaven
Aantal punten: 447
Startnummer: 8
9.
Naam groep: Raamberg
Titel: Face to face
Aantal punten: 435
Startnummer: 11
10.
Naam groep: De Berk
Titel: Hokjesgeest
Aantal punten: 433
Startnummer: 9
11.
Naam groep: 't Stuk
Titel: Illusie
Aantal punten: 420
Startnummer: 3
Ereprijzen: 3e publieksprijs
12.
Naam groep: Veldstraat
Titel: La cantara parola Dio (Zing het woord van God)
Aantal punten: 413
Startnummer: 10
13.
Naam groep: Poteind
Titel: Da Vinci, van natuur tot idee
Aantal punten: 400
Startnummer: 2
14.
Naam groep: Stuivezand
Titel: Heersers van de toekomst
Aantal punten: 393
Startnummer: 1
15.
Naam groep: Achtmaal
Titel: BeeldenSTORM
Aantal punten: 387
Startnummer: 7
16.
Naam groep: 't Kapelleke
Titel: Nachtvlinders
Aantal punten: 379
Startnummer: 14
17.
Naam groep: Markt
Titel: Punkrage
Aantal punten: 361
Startnummer: 5
Overige Foto's Hussel
Overige Foto's Hussel
Juryrapport algemeen

De straten van Zundert waren op zondag 4 september 2005 aan weerszijden druk bevolkt met belangstellenden voor de 64e editie van Bloemencorso Zundert.

Nog maar net op de tribunes of op de eigen meegebrachte stoelen neergestreken, werd het publiek opgeschrikt door een kanonschot. Eigenhandig bracht even tevoren de voorzitter van het Zundertse Corso, de heer René Bastiaansen, de brandende lont in de daarvoor bestemde opening van het kanon. De Napoleontische begeleiders van het kanon waren weer opgelucht, dat het optreden, zeker niet zonder gevaar voor eigen leven, was gelukt en zij maakten zich snel uit de voeten, het kanon achter zich aanzeulend. De optocht van dahliawagens, zeventien in getal, kon beginnen.

Het motto ‘Ontmoeting met de zon’ werd ook dit jaar weer in tweeërlei betekenis realiteit: de stralende en fraai ogende zonne-wagens en de aanwezigheid van de zon, die extra licht en warmte bracht. Warmte die menigeen onder, op of rond de wagens, teveel werd.

De organisatie - ook die waarvan het werk van de vakjury afhankelijk is - was dit jaar perfect in orde. De leden van de vakjury kregen, zoals ieder jaar, een vip-begeleiding van fantastische mensen uit de Corso-organisatie. Hiervoor bedankt.

Maar nog meer wil de vakjury de ontwerpers en de buurtschappen van Zundert bedanken voor hun uitzonderlijk presteren en prachtige dahliawagens. De zeventien wagens waren ieder uniek en blonken allemaal uit in kleur, vorm, technische realisatie en schoonheid. Iedere keer weer een ‘hell of a job’ voor de vakjury om de zeventien wagens in een volgorde van fraaiheid te zetten.

In voorgaande juryrapporten heeft de vakjury zich verantwoord over het niet uitgeven van de Vernieuwingsprijs. In de achtereenvolgende edities van het Corso zag de vakjury op een breed front vernieuwingen. De ontwerpers en de buurtschappen treden elkaar tegenwoordig open tegemoet en de toon voor de optocht wordt in wezen al gezet tijdens de maquettetentoonstelling. Dan al is een impressie gegeven van wat we op de eerste zondag in september aan moois te zien krijgen. Door de openheid van het ontwerp- en maakproces maakt het Corso al vele jaren op tal van aspecten een positieve ontwikkeling door. Het veld van de wagens blijft in kunstzinnig opzicht dicht bij elkaar. Hele grote verschillen zijn nauwelijks waarneembaar.

De vakjury heeft dit jaar besloten de Vernieuwingsprijs wel uit te geven. Een in het oog springend onderdeel van de wagen van Tiggelaar bood een wonderlijke combinatie van dahlia-uitbeelding en figuranten. Een gebruik van figuranten geheel ten dienste van het beeld in dahlia’s uitgevoerd, vond de vakjury opmerkelijk en nieuw. Het is niet de wagen in zijn geheel die de vakjury vernieuwend vond, maar slechts het hiervoor genoemde onderdeel.