archief home

Archief 2023

Datum 03-09-2023
Corso nr. 81
Aantal wagens 20
Aantal toeschouwers
Juryleden Maarten Corbijn, Mark Damen, Anique Kuizenga, Lucas Maassen, Marianne Naerebout, Colette Notenboom, Conny van der Westerlaken en voorzitter Frank Timmers
<
>
Uitslag
1.
Naam groep: Poteind
Titel: Nanook
Aantal punten: 628
Startnummer: 4
Ereprijzen: 1e publieksprijs
2.
Naam groep: Achtmaal
Titel: La Révolution
Aantal punten: 608
Startnummer: 5
Ereprijzen: 3e publieksprijs
3.
Naam groep: Klein Zundert
Titel: Dystopia
Aantal punten: 586
Startnummer: 12
4.
Naam groep: Tiggelaar
Titel:
Aantal punten: 566
Startnummer: 11
5.
Naam groep: Molenstraat
Titel: 8.000.000.000
Aantal punten: 558
Startnummer: 14
Ereprijzen: Pluim
6.
Naam groep: Klein-Zundertse Heikant
Titel: Betoverd
Aantal punten: 553
Startnummer: 18
7.
Naam groep: 't Stuk
Titel: Leegte
Aantal punten: 483
Startnummer: 7
8.
Naam groep: Schijf
Titel: Charlatan
Aantal punten: 481
Startnummer: 8
9.
Naam groep: Stuivezand
Titel: The Jersey Devil
Aantal punten: 479
Startnummer: 15
10.
Naam groep: Laer-Akkermolen
Titel: - W A C H T R I J -
Aantal punten: 477
Startnummer: 9
11.
Naam groep: Raamberg
Titel: You'll never walk alone
Aantal punten: 474
Startnummer: 20
12.
Naam groep: Rijsbergen
Titel: Ontkleuren
Aantal punten: 467
Startnummer: 19
13.
Naam groep: Wernhout
Titel: Gouden Regen
Aantal punten: 462
Startnummer: 16
Ereprijzen: 2e publieksprijs
14.
Naam groep: Helpt Elkander
Titel: Gebroken
Aantal punten: 450
Startnummer: 6
15.
Naam groep: Markt
Titel: De Ganzenpas
Aantal punten: 443
Startnummer: 3
16.
Naam groep: De Berk
Titel: Zware last
Aantal punten: 430
Startnummer: 10
17.
Naam groep: Laarheide
Titel: Vondst!
Aantal punten: 427
Startnummer: 2
18.
Naam groep: 't Kapelleke
Titel: Dobberen
Aantal punten: 413
Startnummer: 1
19.
Naam groep: De Lent
Titel: Vinyl
Aantal punten: 392
Startnummer: 17
20.
Naam groep: Veldstraat
Titel: Afwas
Aantal punten: 386
Startnummer: 13
Juryrapport algemeenOp de eerste zondag van september 2023 is het niveau van Corso Zundert weer wat verder opgetild. Dat is niet alleen zichtbaar in de kwaliteit van bouwen en de presentatie van de creaties. Dit jaar valt vooral de grote diversiteit aan onderwerpen en stijlen op.
In 2022 merkten we nog op dat de ontwerpers zich vooral lieten inspireren door de dierenwereld, de onderzeese in het bijzonder. Dit jaar is veel breder gekeken naar invalshoeken en dat wordt gewaardeerd. Dit corso heeft dynamiek. Het publiek is uitgedaagd om verder te kijken dan alleen iets moois wat voorbijtrekt.

Dit corso zagen we veel inzet van figuranten. Dat is geen garantie voor succes, is weer gebleken. In dit juryrapport komen we daar bij een aantal deelnemers op terug. Aandacht voor goede regie bij de presentatie loont, dat hebben we gezien.

De jury is blij dat door veel deelnemers extra aandacht is besteed aan het opnemen van het onderstel in het ontwerp. Ook het camoufleren van de duwers komt vaak het ontwerp ten goede, hebben we opgemerkt.

Het is opgevallen dat muziekinstallaties en aggregaten bij sommige creaties niet of storend (achter een saai doek) zijn weggewerkt. Dat valt op. Zo zijn er meer zaken in het zicht die afbreuk doen aan het verhaal dat een creatie wil vertellen. Denk bijvoorbeeld aan felgekleurde polsbandjes.

Ook de valbeveiliging springt soms in het oog. We beseffen dat deze noodzakelijk is en we pleiten zeker niet voor het weglaten. Maar misschien kan er meer aandacht komen voor het integreren van de valbeveiliging in het ontwerp. De menselijke stem heeft een groter aandeel gekregen in het geluid. Dat vraagt om veel aandacht omdat de intentie niet altijd goed tot zijn recht komt. We hebben gezien dat een spreekstalmeester té aanwezig is en ook dat er te zacht wordt gesproken.

Dit jaar hebben we geen grote vlakken gezien met gespoten dahlia’s. Fijn dat er meer gebruik is gemaakt van gedroogde dahlia's. Die verbreden het kleurenpalet met bruintinten. Op dat vlak vraagt de jury zich af wat de kansen zijn van het gebruik van andere soorten dahlia’s. Innovatie hoeft niet per se te zitten in techniek, ontwerpen of alternatieve materialen. Innovatie mag wat ons betreft ook heel dicht bij de dahlia gezocht worden.

Bij een aantal ontwerpen is de heldere keuze gemaakt om geen verband te leggen met een maatschappelijk thema van deze tijd, waar het onderwerp daar wel toe uitnodigt. De toevoeging van een ‘erbij gesleepte’ maatschappijkritische blik kan afbreuk doen aan een ontwerp.

Dan de rapporten per deelnemer. In de volgorde van de uitslag van 20 naar 1. Waarbij wordt opgemerkt dat de eerbied van de jury voor alle 20 deelnemers even groot is. We hebben enorm veel waardering voor de enorme organisatie, de creativiteit en de tienduizenden uren van zichtbare liefde die in de creaties is gestoken. Want iets lelijks is niet voorbijgekomen.

Juist vanwege dat respect verdient iedere deelnemer een heldere verantwoording van de jury voor de plek in de uitslag. Onze kritiek is bedoeld als opbouwend, niet als onbeleefd. We weten dat deze hard kan binnenkomen. Maar goed, het is wel duidelijk en eerlijk. We kijken uit naar onze ontmoeting op vrijdag 6 oktober wanneer we graag in gesprek komen met de ontwerpers over ons oordeel in punten en tekst.