archief home

8.000.000.000

2023
2023
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: 8.000.000.000
Categorie: Wagen
Jaar: 2023
Buurtschap: Molenstraat
 
Ontwerper(s): Robin Schijfs
Gijs Martens
Ton van Beek
Jesse Verheijen
 
Startnummer: 14
Prijs: 5
Punten: 558
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving Sinds kort leven we met 8 miljard mensen op aarde. Iedere seconde komen daar zo’n 3 mensen bij. En die ongekende groei zet nog even door. Een teken van menselijk succes, maar ook een groot risico voor de toekomst van de planeet en die van onszelf.

De toeschouwer ziet in de weerspiegeling van deze wagen niet zichzelf, maar wordt geconfronteerd met 7.999.999.999 anderen die terugkijken.
Juryrapport
Hulde voor de andersdenkenden die een prikkelend concept op de weg hebben gezet. Knap dat zij de bezoekers anders hebben laten kijken. Majestueus! De vormgeving is gedurfd: een megagrote afgeronde rechthoek die je op grote afstand aan ziet komen. Het geeft een onheilspellend, onmenselijk en vervreemdend gevoel. Heel indrukwekkend, bezorgt kippenvel. Het donkerrode vlak heeft diepte door de kleurschakering waardoor het blok echt tot leven komt. Zonder tekst en uitleg heb je geen idee waarnaar je kijkt en dan is de gedurfde vorm boeiend genoeg. De buizen met kleine gaten verfraaien het geheel, werken visueel heel goed. De verwachtingen zijn hoog, jammer genoeg worden ze maar gedeeltelijk ingelost. Het concept dat je via de spiegels wordt geconfronteerd met een wereldbevolking van 8 miljard mensen, komt niet geheel tot zijn recht. Dat heeft te maken met de vormen van de mensfiguren. Binnen de jury worden omschrijvingen gebruikt als gingerbread mannetjes, amorphous creatures, muppetshow en taaitaai koekjes. Zowel de titel als de omschrijving geven een andere verwachting. Nu wordt het humoristisch en we denken dat dit niet de bedoeling is. Het matcht ook niet met de strakheid van de vorm van de wagen. Een dichtbevolkte wereld geeft problemen, die zien we niet. Het ontbreekt aan een emotie, er gebeurt verder niets. Jammer dat de spiegels lichtjes bobbelen waardoor de weerspiegeling op die plekken minder goed is. Ook is het jammer dat de spiegels niet meegaan in de ronding van de vooren achterkant. Pluim van de vakjury Voor de tiende maal deelt de jury een speciale vermelding uit in de vorm van een ‘Pluim van de vakjury’. De jury heeft er één toegekend. Voor ‘8.000.000.000’ vanwege het totaal andere (omgekeerde) uitgangspunt bij het ontwerpen van de corsocreatie. Het publiek wordt gedwongen om anders te kijken dan het gewend is.