BijzonderhedenHet Corso van Zundert is de 1e parade op de lijst van Nationale Inventaris Immateriaal Cultureel Erfgoed Nederland. Nederland ratificeerde het Unesco-verdrag ter bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed op 15 mei 2012. Dit werd publiekelijk bekendgemaakt tijdens het Corso op 2 september 2012 door staatssecretaris Halbe Zijlstra. Op 13 oktober 2012 werden de eerste tradities op de nationale inventaris bekendgemaakt, de eerste Nederlandse traditie op de nationale inventaris is Corso Zundert.
|
Juryrapport algemeenHet was haast ondoenlijk voor de jury om in het corsogeweld van 2012 tot een verdedigbare rangorde te komen. De presentaties waren van een enorm hoog niveau. De laag geëindigde wagens zouden enkele jaren geleden aanzienlijk hoger gereden hebben.
Het verschil in punten tussen de hoogste plaatsen is zo miniem, het was echt dringen in de top! Hoeveel winnaars kan een corso verdragen?
Opmerkelijk ook om achteraf eens vast te kunnen stellen dat vakjury en publiek, ondanks hun onafhankelijkheid, zo eensgezind waren in hun beoordeling. We kijken alweer reikhalzend uit naar komend jaar.
We willen tevens van de gelegenheid gebruik maken om enkele algemene punten aan te stippen waarop we het de voorbije jaren meermalen mis hebben zien gaan:
Het daadwerkelijk verbeelden van snelheid blijkt vaak problematisch. De geringe snelheid waarmee de wagens zich voortbewegen staat dat moeilijk toe. Bij wagens waar gekozen is om de snelheid te vangen in een still, in een ‘gepauzeerde beweging’, bezit dat ene beeld vaak wel de kracht om het verhaal te vertellen of zet het de kijker aan het verhaal van vóór en ná de still in te vullen.
Wagens presenteren zich in hun tocht door Zundert relatief kort aan het publiek. Dat betekent dat de tijd die de toeschouwer gegeven is om het hele verhaal van de wagen te lezen, en soms ook nog te beluisteren, beperkt is. Kwantiteit zit kwaliteit in dat opzicht wel eens in de weg. Overdaad schaadt. Ook dat is iets om bij de uitvoering rekening mee te houden.
Tot slot van deze inleiding een opmerking met betrekking tot de toepassing van figuratie. Het is in zijn algemeenheid belangrijk om veel meer aandacht te geven aan de rol van figuratie in de zin van ‘wie laat je wat doen en zeggen’. Elke figurant, al het spel, elk woord moet van toegevoegde waarde zijn op de totale presentatie van de wagen. Dat vraagt om weloverwogen keuzes.
|