archief home

Protest!

2012
2012
<
>

Malou Evers

Titel: Protest!
Categorie: Wagen
Jaar: 2012
Buurtschap: Tiggelaar
 
Ontwerper(s): Eefje Wagtmans-Goos
Johan van Trijp
Marc van Beek
 
Startnummer: 13
Prijs: 2
Punten: 641
Ereprijzen: 3e publieksprijs & Pluim
Omschrijving Ik loop op straat, in de grijze werkelijkheid, toch stijgt boven mij uit, mijn idee, zwart-wit, ons protest!
Juryrapport
Mooi om de wagen door een grauwe menigte voort te laten bewegen en tevens een oplopend podium te bieden voor de grafisch verbeeldde deelnemers aan de betoging. Prachtig concept om iedere loper een eigen figuur in handen te geven, zodoende bleven de demonstranten permanent in beweging. Het constant uitroepen van “actie” was indrukwekkend en overtuigend. De jury was zeer positief over deze geheel nieuwe invulling van het woord corsowagen. Met minimale middelen en kleurtoepassing werd hier een prachtig beeld en een duidelijke en in één oogopslag heldere verbeelding neergezet. Niet in ruimtelijke zin van links naar rechts, of achter naar voor, maar van boven naar onder en andersom. In feite een hele simpele wagen, maar daardoor juist zo sterk. Boven personen, onder de grijze massa. De figuranten onder de wagen waren schitterend: heel realistisch, maar tegelijk ook abstract, doordat ze allen grijs waren. De samenvoeging van figuratie en wagen en bloemwerk werd daardoor een prachtige en spannende eenheid. Een bijzondere keuze om het zestigtal figuranten ook meteen als ‘duwers’ in te zetten van het raamwerk met hangende stangen. Het werd daardoor een beeld in een beeld. Eigenlijk zagen we door deze werkwijze de demonstatie twee keer.

Een PLUIM van de jury voor deze wagen, omdat de rol van de beeltenis ‘op de wagen’ en die van de ‘duwers’ eronder een zelden geziene gelijkwaardigheid vertoonden. En daarnaast een hoge score omdat het getoonde even nieuw als fascinerend was. Concluderend: een sterk en eigenzinnig concept, met een super eenvoudige en ter zake doende constructie die ongelooflijk goed was uitgevoerd.ertoonden.