archief home

Archief 2007

2008 >
2007

Datum 02-09-2007
Corso nr. 66
Aantal wagens 19
Aantal toeschouwers 65000
Juryleden Carolein Smit, Fritz Schremmer, Jan Smeets, Frits Achten, Hans Zoete, Miesjel van Gerwen, Arie van Rangelrooy en Lia Voermans
<
>
Uitslag
1.
Naam groep: Stuivezand
Titel: MCE
Aantal punten: 611
Startnummer: 1
Ereprijzen: 3e publieksprijs, Vernieuwingsprijs
Bijzonderheden: Een wagen met veel beweging, o.a. in de poten, oren en de slurf die tevens water spoot. Uniek in de geschiedenis van het corso is dat deze wagen die voorop in de optocht reed ook de eerste prijs behaalde.
2.
Naam groep: Veldstraat
Titel: Vissenkom
Aantal punten: 604
Startnummer: 2
3.
Naam groep: Raamberg
Titel: Kip en ei
Aantal punten: 598
Startnummer: 11
4.
Naam groep: Tiggelaar
Titel: Giornata
Aantal punten: 586
Startnummer: 13
Ereprijzen: 2e publieksprijs
5.
Naam groep: Laer-Akkermolen
Titel: Lichtgeest
Aantal punten: 584
Startnummer: 16
6.
Naam groep: Wernhout
Titel: BlingKing
Aantal punten: 579
Startnummer: 15
7.
Naam groep: Molenstraat
Titel: Bloot
Aantal punten: 574
Startnummer: 12
8.
Naam groep: Klein Zundert
Titel: Hondenweer
Aantal punten: 568
Startnummer: 4
Ereprijzen: Rubensprijs, voor de wagen die volgens een jury van Antwerpse Rubensspecialisten door Rubens als de mooiste zou worden uitgekozen
9.
Naam groep: Klein-Zundertse Heikant
Titel: Dentro el Brezal
Aantal punten: 566
Startnummer: 18
Ereprijzen: 1e publieksprijs
10.
Naam groep: De Lent
Titel: Zebrapad
Aantal punten: 552
Startnummer: 3
11.
Naam groep: 't Stuk
Titel: Rollercoaster
Aantal punten: 550
Startnummer: 9
12.
Naam groep: Achtmaal
Titel: Een overbrugging
Aantal punten: 537
Startnummer: 14
13.
Naam groep: Laarheide
Titel: Florigami
Aantal punten: 531
Startnummer: 6
14.
Naam groep: De Berk
Titel: Masaï
Aantal punten: 497
Startnummer: 5
15.
Naam groep: Poteind
Titel: Vogelgevecht
Aantal punten: 494
Startnummer: 17
16.
Naam groep: Markt
Titel: De kus
Aantal punten: 489
Startnummer: 8
17.
Naam groep: 't Kapelleke
Titel: Wedergeboorte
Aantal punten: 479
Startnummer: 10
18.
Naam groep: Helpt Elkander
Titel: Ten minste houdbaar tot
Aantal punten: 475
Startnummer: 7
Ereprijzen: Eervolle vermelding vernieuwing
0.
Naam groep: Rijsbergen
Titel: De zegewagen van Kalloo
Aantal punten: 0
Startnummer: 0
Bijzonderheden: Buiten mededinging, eerste deelname van Rijsbergen aan het Zundertse corso met een ontwerp in het kader van het Rubensjaar.
Overige Foto's Hussel
Overige Foto's Hussel
BijzonderhedenIn 2007 heeft buurtschap Rijsbergen voor het eerst meegereden met het Zundertse corso, met een dahlia-uitvoering van Rubens zijn "Zegewagen van Kalloo". Deze zegewagen was een van de onderdelen van het Rubens project "Zundert groet Antwerpen", met naast de Zegewagen een gigantisch dahlia-zelfportret van Rubens op de Groenplaats in Antwerpen op 28-29 juli, gratis corso-toegangskaarten voor alle Antwerpenaren, een speciale Rubens tentoonstelling in de St. Trudo kerk, een ontmoeting tussen van Gogh en Rubens bij het tentoonstellingsterrein, en een speciale Rubensprijs, gewonnen door buurtschap Klein Zundert met hun wagen "Hondenweer".
Juryrapport algemeenDit jaar was voor de jury een enigszins 'lastig' corso. Het was namelijk moeilijk om direct een winnaar aan te wijzen. Er was dit jaar geen één wagen die er met kop en schouders bovenuit stak. De diversiteit in thematiek was groot en het niveau hoog dit jaar. De jury was ook aangenaam verrast door het feit dat verschillende ontwerpers het publiek mee proberen te voeren naar een andere, surreële wereld. Opvallend was ook het risico dat werd genomen om te experimenteren. Bij de een bijzonder goed uitgepakt (‘MCE’) en bij de ander jammer genoeg mislukt (‘Ten minste houdbaar tot’). Moet gezegd dat deze experimenten veel respect bij de jury hebben geoogst. De moed en het lef om uitdagingen aan te gaan en zodoende ook de jonge generatie bij het bloemencorso betrokken te houden is te prijzen. Voorwaarde bij de ontwikkelingen is wel dat het gebruik van bloemen op de wagen het overwicht blijft houden. Dat het bloemencorso leeft onder jongeren is duidelijk vooral gezien het grote aantal jonge ontwerpers dat dit jaar betrokken was. De jury was aangenaam verrast over het aanwezige talent. En wat te zeggen van de bijdrage van buurtschap Rijsbergen. Als een eerste bijdrage aan het Corso is het bijzonder knap wat zij presenteerden. Enige kritische kanttekeningen zijn er ook. Een ervan is dat opvallend veel wagens problemen bleken te hebben met de behandeling en uitwerking van gelaatsuitdrukkingen en handen. In technisch opzicht valt hier voor de toekomst nog veel te winnen.