|
Uit de puntenwaardering blijkt, dat met uitzondering van de winnende wagen ‘De begijntjes’ de kwaliteit niet zo vreselijk ver uiteen loopt.
Na zoveel jaren bloemencorso weten ze in Zundert hoe ’t MOET! Technisch veelal uitstekend.
Dat betekent dat een jury op details moet gaan letten om de verschillen toch duidelijk te krijgen. Wat alleen maar schoonheidsfouten genoemd kunnen worden, krijgen daarmee een belangrijke invloed op de puntenwaardering en uiteindelijke klassering.
Belangrijk blijft natuurlijk ook de onderwerp-keuze, maar vooral hoe origineel en kreatief zo’n onderwerp wordt verwerkt.
Wat dat betreft viel te konstateren dat dit jaar enkele originele en vernieuwende onderwerpen waren gekozen, al kwam de uitvoering qua vormgeving niet altijd tot die kwaliteit en perfektie die kon leiden tot de hoogste klasseringen. Wagens als ‘Op stelten’ en ‘Eendenjacht’ waren daar voorbeelden van.
Een leuk en zo bekend gegeven als ‘Speelkwartier’ kwam er helaas niet uit.
Drie schuintamboers en ‘Rio’ bleken eveneens vormgevend zeer inspirerende onderwerpen.
Een laatste opmerking over de figuratie.
Naar de mening van de jury moet de figuratie een wezenlijk onderdeel zijn binnen de totaal-compositie van de presentatie. Het mag zeker geen ‘toevoeging’ zijn of het ‘ontlopen’ van vormgevingsproblemen.
Hoog te waarderen was dan ook, dat ‘de begijntjes’ gemaakt waren van bloemen en niet was gekozen voor menselijke figuratie. Alhoewel op dit punt een der jury-leden een afwijkende mening had, zonder daarmee ook maar enige afbreuk te doen aan de bijzonder hoge waardering voor deze presentatie.
Samenvattend kan worden gesteld, dat de jury unaniem was in de vaststelling van de uiteindelijke eind-klassering, waarbij het verschil in de totale puntenwaardering in een enkel geval zelfs minder uitmaakte dan één punt per jury-lid! | |