archief home

Verf

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Verf
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: Klein-Zundertse Heikant
 
Ontwerper(s): Tim Dockx
Sven van Hoof
Famke Jochems
 
Startnummer: 17
Prijs: 2
Punten: 619
Ereprijzen: 3e publieksprijs
Omschrijving Verf is kleur. Het bestaat uit ontelbare tinten. Zo vormen ze samen onze wereld. Dahlia’s zijn kleur. Er zijn tientallen soorten. Ze vormen zo samen het corso. Door tientallen soorten dahlia’s in oneindig veel kleuren is ‘Verf’ een kleurexplosie.
Juryrapport
Een klodder verf als onderwerp voor een corsowagen, wie kan dat bedenken? Een ware kleurexplosie met goede verlopen in kleur en knap tikwerk. Het levert een zeer dynamisch beeld op. Erg luchtig, bijna fragiel.
Het beeld rolt je hart binnen en brengt een lawine van vreugde met zich mee, want al deze kleuren stralen energie en vrolijkheid uit. Kleur is wat we nodig hebben, in deze coronatijd. Het maakt de wagen toegankelijk voor een breed publiek.
Niet alleen in kleur is dit een pronkwagen, ook in vorm. Het geheel lijkt te zweven. Het is ruimtelijk en lichtgevend. Technisch knap uitgevoerd. Hier is iets herkenbaars gekozen en origineel weggezet. Het is de uitgesproken vormeloosheid die ontstaat als je verf rondslingert en fotografeert. Deze still is vastgelegd en uitgewerkt in een popart tafereel.
Dan te bedenken dat alles is verbeeld in bloemen. Vanuit ieder standpunt is de wagen anders en word je verrast. Hoewel de wagen statisch is, wordt een en al beweging gesuggereerd.
In het centrum van de spettervorm zit een samenballing van alle kleuren, vermengd met witte glanzende stukken. En dat in een eigenlijk kleine wagen.
De uiteinden van de verfslieren mogen iets puntiger zijn, door de ronde uiteinden hebben ze iets weg van koraal.
Over het gebrek aan beweging of muziek wordt wisselend gedacht, voor de een is het een absoluut pluspunt, voor de ander een gemis. Ook hier zijn dahlia’s geverfd, zonder deze ingreep zou deze creatie nooit zo mooi zijn.