archief home

Shaman

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Shaman
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: De Lent
 
Ontwerper(s): Ivo Dockx
Oscar Dockx
Jeroen Michielsen
Thierry Sprenkels
 
Startnummer: 13
Prijs: 6
Punten: 577
Omschrijving Het gemis van een corso was groot vorig jaar. In de zoektocht naar mogelijkheden voor dit jaar vonden we een oude wijze man, de sjamaan. Met zijn traditionele maskers en oude rituelen probeert hij ons én het corso te helen. Heeft hij de wijsheid in pacht? De oplossing? Het medicijn? Zijn methode werkt blijkbaar, want kijk waar we nu zijn!
Juryrapport
Deze Shaman is niet gekomen om genezing of blijdschap te brengen, maar om angst in te boezemen. Spiritualiteit op een corsowagen overbrengen is een uitdagend onderwerp. De magie van deze Shaman werkt, daar zijn we getuige van.
Een complexe voorstelling met letterlijk vele gezichten. En toch fraai één geheel in vorm, kleur en uitdrukking. Op dat vlak staat de wagen als een huis. De dansende ormgeving maakt nieuwsgierig, het is sierlijk. Het hoofd van de Shaman buigt voorover en geeft het gevoel dat hij zomaar plat op zijn gezicht kan vallen, die balans voelt niet prettig.
Goed aan deze creatie zijn de geluiden die de afkomst uit Zuid-Amerika illustreren. Ze versterken de compositie waardoor het geheel overtuigend uit de verf komt. Alternatieve materialen zijn goed gebruikt, de zaden op de snavel en bladeren in de ogen.
De duwers achteraan hebben een mooi gebogen houding ten opzichte van het beeld. De creatie is niet zo lang, waardoor het achterste deel van het onderstel er achteraan ‘hangt’, dat verstoort het beeld.
De voorkant is veel indrukwekkender. Het masker van de loerende Shaman met de bewegende vogel op zijn kop. Daarachter de beestjes in het oerwoud. Het is mooi, maar als thema een beetje uitgekauwd. Ook in kleurstelling geeft het een déjà vu gevoel. Dat zou geen afbreuk mogen doen aan de beleving en toch gebeurt dat bij een aantal juryleden. Het is heel mooi, echt prachtig, maar we hebben dit afgelopen jaren vaker gezien. Etniciteit en spiritualiteit zijn op vele manieren te visualiseren, dit hoeft geen clichébeeld op te leveren.