archief home

Betreden op eigen risico!

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Betreden op eigen risico!
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: Wernhout
 
Ontwerper(s): Roy Aernouts
Tom Akkermans
Bram Damen
Erwin Leenaerts
Stef Foesenek
 
Startnummer: 12
Prijs: 11
Punten: 535
Omschrijving Tegenwoordig is alles onderworpen aan strenge veiligheidsvoorschriften. Ook het bouwen van corsowagens ontkomt er niet aan. Een ‘uitermate gevaarlijk’ proces: het lassen, plakken en tikken brengen elk hun eigen risico met zich mee. Graag waarschuwen wij u op voorhand. Mogelijk ziet u door de vele borden de wagen niet meer! En zelfs dan nog, blijft het: betreden op eigen risico!
Juryrapport
Verwarring bij de jury over de binnenkant van de wagen. Voor een flink deel is het volstrekt onduidelijk wat hier te zien is. Het blijkt de verbeelding van het proces van het bouwen te zijn. Van voor naar achter. Ah, vandaar.
Het beeld roept bij ingewijden herkenning op en is voor die groep erg logisch. Maar het is voor een voorbijganger in dezelfde mate onduidelijk. Hier heerst een hardnekkig beeld van een wagen die ‘niet af’ is. En dat roept automatisch veel vragen op. Misschien helpt hier de toevoeging van bouwgeluiden als lassen, tikken en het lopen over de steiger. Het geeft de wagen meteen meer dynamiek.
De binnenkant is ook lelijk gemaakt, je moet echt naar binnen loeren om er iets van te maken. Is het geheel strakker weggezet, dan krijg je misschien een mooie tegenstelling tegenover de veelheid van borden.
Je kunt het ook laten bij de borden en de binnenkant achterwege laten. Volgens een jurylid doet deze binnenkant afbreuk aan de kleurrijke wagen met de borden. Het is een betekenislaag te veel, die verwarrend werkt en het geheel druk maakt. Op een echte werkwagen zijn deze borden beter georganiseerd weggezet.
De borden zijn goed strak getikt, allemaal met bloemen zonder gebruik van alternatief materiaal. Het succes van zo’n wagen die chaos uitbeeldt, staat of valt met de kwaliteit van het tikwerk. De kleuren van de borden zijn ook goed gekozen.
De compositie van de borden is contrastrijk en spannend. Leuk ook om naar te kijken zijn de fantasieborden met humoristische afbeeldingen en grappige teksten als ‘verboden stoel niet op te ruimen’ en ‘betonijzer kan heet zijn’.
Een mooi thema en goed dat er aandacht wordt gevraagd voor het oerwoud aan regels en veiligheidsvoorschriften waaraan moet worden voldaan bij het bouwen van een corsocreatie.