archief home

The Big Five

2019
2019
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: The Big Five
Categorie: Wagen
Jaar: 2019
Buurtschap: Wernhout
 
Ontwerper(s): Bram Damen
Tom Akkermans
Stef Foesenek
 
Startnummer: 18
Prijs: 8
Punten: 542
Omschrijving Het is de droom van vele mensen om oog in oog te staan met de Big Five. Helaas beïnvloedt de mensheid deze dieren ook op negatieve wijze. Stropers jagen op de beesten voor het ivoor, voor de huiden of voor hun eigen plezier. Nog iedere dag wordt het Afrikaanse dierenrijk opgeschrikt door de jacht. Is het einde van de Big Five nabij?
Juryrapport
De ‘patchwork’ techniek waarmee kunstenaar Matt Buckley werkt, leent zich mooi voor een corsowagen. Hier is het tot in detail uitgewerkt.

Voor een aantal juryleden is het een nadeel dat het in zijn geheel neutraliserend werkt, contrast wordt gemist en dat gaat ten koste van de duidelijkheid van het beeld. Ook door de inkleuring zijn de dieren soms minder herkenbaar. Met name de eerste twee dieren lopen door de kleurkeuze volledig in elkaar over.

Een ander ziet mooie overgangen in het totaalbeeld, vindt dat de koppen helder blijven en beschouwt het als dynamisch en luchtig, niet zwaar ogend. Weer een ander jurylid ziet er een immense mozaïek sculptuur in, doordat ieder kleurvlak van de dahlia’s apart staat en de zwarte omlijning van de aarde het tot één geheel maakt.

De gloeiende kleuren verwijzen naar de geschroeide aarde van de savanne. De bewegingen van de dieren zijn subtiel, maar misschien te minimaal om echt effect te hebben, een dreiging gaat er niet van uit. Tegelijk: ze versterken het safarigevoel, waar je gespitst bent op iedere kleine beweging in je omgeving, om een dier te detecteren.

De wagen is aan twee kanten boeiend, prachtig asymmetrisch met een even sterke voor- als achterkant. Het maakt nieuwsgierig hoe deze wagen er aan de bovenkant uitziet.

Het geluidsdecor is passend en spannend, het trekt je de Afrikaanse savanne in. Al heeft de soundscape niet zulke mooie overgangen. Probleem is vooral dat de muziek akelig hard staat, met name de hoge tonen. Dat de zichtbare duwers gele oordoppen in hebben, valt op.