archief home

Sunderum

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Sunderum
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: Tiggelaar
 
Ontwerper(s): Freek de Bruijn
Johan van Trijp
Marc van Beek
Jorrit Havermans
 
Startnummer: 20
Prijs: 7
Punten: 557
Omschrijving Een geheim van Terschelling, een traditie van eeuwen die jaarlijks door de eilanders op 6 december wordt gevierd. Als het donker is, komen de Sunderums tevoorschijn. Onherkenbaar en dreigend zoeken ze mensen op. Het duister krijgt gezicht.
Juryrapport
Wat jammer dat de jury deze wagen niet in zijn geheel voorbij ziet komen, maar alleen de eerste drie figuren. Ook de halve wagen dwingt bewondering af, de mannen brengen de magie echt over. Prachtig vormgegeven, de compositie is voortreffelijk en de verschillen tussen de figuren erg suggestief. De kleuren met alleen rode tinten en de uitstraling zijn sterk. Een mooie staf vooraan, met een vette skull erop.
De eerste Sunderum beweegt mooi met het gezicht, waardoor deze contact maakt. Absoluut vakmanschap in het tikwerk. Het geluidsdecor is passend.
Over de functie van de rook wordt wisselend gedacht. Deze verdwijnt snel naar achteren. De suggestie wordt gedaan alleen vanonder de eerste figuur rook te laten komen, die de rest in nevelen hult.
Achter de maskers gaan prachtige gezichten met doordringende ogen schuil, echt van grote klasse.
De verwachting is dat het voorbijtrekken van de volledige creatie nog meer indruk zou hebben gemaakt. We hebben de foto gezien en die geeft nooit een complete weergave in sfeer, compositie en detail.
Toch roept het thema ook vragen op bij enkele juryleden. Bijvoorbeeld de link met Terschelling is zonder het verhaal te hebben gelezen niet meteen helder. De figuren lijken uit verre landen te komen, in plaats van de Wadden, het lijken wel Shamanen uit Tibet.
Hier wordt ook een déjà vu ervaren. Het zijn een beetje Efteling-achtige figuren. Mysterieuze figuren met van die maskers, die hebben we afgelopen jaren vaker gezien. Dan wordt het een beetje een truc.