archief home

Zoom meeting

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Zoom meeting
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: Laer-Akkermolen
 
Ontwerper(s): Steven van Erck
Stefan van Steen
Simon Adriaensen
Robin Adriaensen
Martijn Bastiaansen
 
Startnummer: 19
Prijs: 14
Punten: 524
Ereprijzen: 2e publieksprijs
Omschrijving Wandelend brengt de imker zijn korven naar een bloemrijke plek. Tevreden zoomend volgen de bijen hem, tot ze elkaar ontmoeten op hun nieuwe stek.
Juryrapport
Een schattige wagen. Zo zoet dat je de honing bijna proeft. De imker lijkt te worden bedolven onder houtstammen en bijenkorven. De korven zijn in verhouding heel klein, de bijen heel groot.
De ijzerdraden hebben verschillende functies: ze suggereren de imkerkap, de vluchtlijn van de bijen en aan de achterkant een langgerekte kokerachtige vorm die we niet kunnen thuisbrengen.
Over het succes van het gebruik van deze ijzerdraden wordt binnen de jury wisselend gedacht. De mening over de kartonnen bijenroker is eensluidend: ‘daar mag best een dahlia op’ en er mag ook rook uit komen. Zo is het een storende factor.
Waardering is er dan weer wel voor de verzorging tot in detail. De gele korven zijn prachtig van kleur, verwarmend, bijna fluweel. Het valt op met hoeveel zorg de suggestie van vlechtwerk is nagebootst. Niet zo fijntjes als van een echte rieten bijenkorf, maar de kleurige banen gaan van links naar rechts, boven en beneden in een vlechtwerk. Altijd knap als er goed is nagedacht over de richting waarin kleuren moeten lopen om een optimale stofuitdrukking te bereiken.
Het gezicht met tot in de puntjes verzorgde baard is mooi gemaakt, toch is de vorm niet erg goed, net als die van zijn hand.
Het totaalbeeld is aan de onderkant raar afgesneden, erg dicht op het asfalt waardoor het geheel een gedrongen aanblik krijgt. Ook bij de bijenroker is een raar stukje afgesneden. Kan het geheel niet iets omhoog?
Applaus voor de bijen van maïs en zwarte bonen, vlas en natuurgetrouwe vleugels, gedetailleerd weergegeven.
De woordgrap in de titel is een beetje dun en melig. Deze schept bij een enkel jurylid een verwachting die niet wordt waargemaakt. Daar wordt gedacht dat er iets kapot is, maar het blijkt een bewuste keuze om zonder muziek en andere theatrale effecten te rijden. Citaat van het jurylid; “’Zoom Meeting’ is een verwijzing naar de huidige tijd, je verwacht geroezemoes of gezoem maar zeker niet de stilte en rust die de wagen juist wel uitstraalt nu en dat is echt jammer.”