archief home

Curious

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Curious
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: 't Stuk
 
Ontwerper(s): Hans Arnouts
Sjoerd van der Linden
Stijn van der Linden
 
Startnummer: 18
Prijs: 17
Punten: 504
Omschrijving “Home life is no more natural to us than a cage is natural to a cockatoo” – George Bernard Shaw. Kirrend kijken de kaketoes toe. Alle vrijheid om te koekeloeren, te pitsen, te onderzoeken. Natuurlijk nieuwsgierig.
Juryrapport
Het viertal geelkuif kaketoes vormt een overtuigend straatbeeld. Erg realistisch, fraaie kleuren, niet alles is hetzelfde en de schaduwpartijen zijn mooi in kleuren gezet die tegen het warmwit aanschuren. Het tikwerk getuigt van vakmanschap, tot in de kleinste details. Het heeft een soort ritme dat mooi overeenkomt met een verenkleed. De achterste vogel is alleen al fantastisch vanwege zijn rugpartij.
De vogels zijn goed van vorm en ook goed gepositioneerd op de wagen, ze staan op zichzelf en vormen toch een geheel. Het gebruik van natuurlijke alternatieve materialen is niet overdadig en het zonlicht een geschenk waardoor de vogels extra stralen.
De kuif van de kaketoe staat imponerend overeind bij angst, agressie en opwinding. Het rondtrekken tijdens een corso kan deze vogel nerveus maken. Daar is wellicht winst te behalen.
Want waar gaat het mis? Hier is geen enkele vorm van spanning of diepgang. Het beeld is in één oogopslag duidelijk, het maakt ons verder niet nieuwsgierig.
Het concept is dun - vier kaketoes - en komt daardoor theatraal niet uit de verf. De wagen blijft statisch en bijster origineel is het ontwerp ook niet. Een realistische weergave van vier dieren in hun omgeving. De relevantie daarvan wordt steeds minder waardoor deze wagen relatief laag eindigt. Ondanks alle waardering voor het vakmanschap. Als de vogels in een andere context worden geplaatst, leidt dit tot een creatieve verbeelding en die ontbreekt hier. De verwijzing naar een citaat van George Bernard Shaw (vertaald: ‘Het huiselijk leven is net zo onnatuurlijk voor ons als een kooi onnatuurlijk is voor een kaketoe’) zien we niet terug in het beeld, het zijn gewoon vier kaketoes. Hele mooie, dat wel.