Do not disturb

<< (terug)
Do not disturb

Titel: Do not disturb
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: Schijf
 
Ontwerper(s): Huub van Caam
Maikel van de Korput
Jens Arnouts
 
Startnummer: 15
Prijs: 5
Punten: 585

Omschrijving:

Onze luiaard richt zijn focus enkel op de essentie van zijn bestaan. Dit staat in schril contrast met de controle die wij over ons leven willen houden. De afgelopen periode liet ons ervaren dat het anders kan. De habitat van onze luiaard is een collage van symbolische voorwerpen die de hechte gemeenschap Schijf wil loslaten. Geen zorgen, die ruis deert hem niet.

Juryrapport:

Mooi om een figuur ondersteboven aan te zien komen. Deze blik is ongewoon en dat is direct sterk. De kleur van de luiaard en zijn uitgesproken vacht zorgen voor een duidelijk onderscheid met de roze rode tot zwarte tinten van de boom en de afvalberg. Knap is de vermenging van de rode dahlia’s met het rood gespoten afval, dat verweven zit in de basis van de wagen. Het is mooi en suggestief alsof er nog meer troep ligt dan je in eerste instantie denkt te zien. Het geheel is goed ‘rommelig’ in elkaar gezet en als rommelige omgeving perfect getikt en uitgevoerd.
Al is dit evenwicht voor niet iedereen aanwezig. Een afwijkende mening binnen de jury is dat er iets te veel rommel ligt waardoor de kleurrijke compositie vooral door het alternatieve materiaal ontstaat.
We zijn het eens dat het een mooi en onverwacht ontwerp is met een tegenstelling van materialen. De luiaard is schattig, zacht en het afval zo hard. Het beeldt een maatschappelijk thema uit: de vervuiling van de aarde en het effect daarvan op de natuur. Als je kiest voor een dier als hoofdfiguur, moet je van goeden huize komen om er een origineel concept aan te verbinden en niet in kinderlijke eenvoud te vervallen. De toevoeging van de objecten tilt de wagen op en deze vertelt zo een duidelijk en relevant verhaal. Een mooie gedachte ook, dat de verbondenheid binnen de buurtschap hier is weergegeven. We begrijpen dat de spullen ingeleverde wegwerpartikelen zijn die mensen uit Schijf willen loslaten. Dat kunnen we niet bij ieder artikel plaatsen. Een deur? Wie wil een deur loslaten? Zo kijkend, roepen de voorwerpen vragen op. Het past in ieder geval bij de huidige wegwerpmaatschappij en ook bij het afgelopen jaar waarin we massaal zijn gaan ruimen. Kritiek is er op de vorm van de luiaard, met name de aansluiting van het hoofd op het lichaam komt gekunsteld over.

Heraldiek


 

← Terug naar Corso Zundert