archief home

Vreemde Vogels

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Vreemde Vogels
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: 't Kapelleke
 
Ontwerper(s): Adrie de Meijer
Wim Mathijssen
Ronald Jochems
Ron Gommers
 
Startnummer: 10
Prijs: 8
Punten: 550
Ereprijzen: 1e publieksprijs
Omschrijving “Beste Wim, Adrie, Ron en Ronald, dank jullie wel voor jullie verrassende mailtje. Ik voel me zeer vereerd dat jullie een Vreemde Vogel wagen willen maken en stem er natuurlijk van harte mee in. Wens jullie heel veel succes en inspiratie. Ik ben zeer benieuwd naar wat jullie gaan creëren. Met vriendelijke groeten, Jacqueline Schäfer.”
Juryrapport
Dit zijn geen vreemde, maar bekende vogels. De één op één vertaling van kunstwerken van Jacqueline Schäfer maakt ‘Vreemde vogels’ lastig te beoordelen en ook weer niet. Ieder jurylid gaat daar naar eigen goeddunken mee om. Voor de een maakt dat niks uit. Omdat de kunstenaar weet van het gebruik van haar beelden, of omdat de draaiende ogen een meerwaarde hebben ten opzichte van het bestaande werk. Ook wordt gezegd dat de kunstenaar vast heel trots is op deze uitvergrotingen. En het wordt gezien als het gebruik op een geëigende wijze in een setting van amateurkunst.
Andere juryleden hebben minder waardering voor het kopiëren van iets bestaands als deze vogels. Omdat er nog zoveel te verzinnen valt met een beetje fantasie. Met deze keuze verlies je in die hoek waardering op het onderdeel originaliteit. Omdat het schuurt. Zoals ook de geverfde bloemen hier en daar schuren. Daar zijn we bij deze en ook andere wagens opnieuw mee geconfronteerd. Vanuit het oogpunt van de jurering zijn de tinten blauw en groen een toevoeging. Moeten wij daar dan iets anders mee?
Eensgezindheid is er wel over de uitvoering van het werk: de kleurstelling is opvallend en mooi in vakken verwerkt. Een heldere en consequente vormentaal, zo fel dat ze een breed publiek aanspreken.
Hoewel dit ook een kopie is van Schäfer, is het leuk om te zien dat de vogels van klein naar groot zijn opgebouwd. Met ook duwers van klein naar groot.
Een gemiste kans is dat er met deze vogeltjes niet meer aan de presentatie is gedacht. Ze hadden heel nieuwsgierig rond kunnen krioelen. Of even stoppen en dan weer rennen en eens schuin oversteken. in ieder geval veel speelser dan het statige achter elkaar aan hobbelen als in een optocht.