archief home

Uurwerk

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Uurwerk
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: Veldstraat
 
Ontwerper(s): Simon van Nijnatten
Bas van Hassel
Chiel Zagers
 
Startnummer: 8
Prijs: 10
Punten: 536
Omschrijving Tijd is de drijfveer van onze maatschappij. Deadlines, schema’s en onhaalbare planningen. Er is nooit genoeg tijd. Je wordt meegesleurd in de vaart van de maatschappij die alleen maar sneller en sneller gaat. Maar wat als de tijd even stil staat?
Juryrapport
Iedereen wil de klok soms stilzetten in deze hectische tijd. Dit is Uurwerk gelukt. Iedere toeschouwer staat even stil want de corsowagen biedt een moment om rustig adem te kunnen halen en je te verwonderen.
Na het pompende geluidsdecor en snelheid staat de tijd letterlijk stil. Een mooie manier om een tijdsbeeld uit te drukken waarin we vaak gebukt gaan onder tijdsdruk. De mens als slachtoffer van de voortgaande tijd.
Als de wagen komt aanrijden bekruipt het gevoel van een niet bijster originele creatie, wat saai en netjes allemaal. Met de klok als verwijzing naar de tijd, het is een open deur. Gelukkig is daar dan toch een onderscheidend element in dit ontwerp. Het is even zoeken tussen de drukke vormen aan de zijkant. Daar zien we de figuranten, die goed gekleed als zakenlui in hamsterraden lopen.
Zij doen de tijd bewegen en dat geeft een zekere verdieping aan het thema. Sommige figuranten beelden de tijdsdruk erg goed uit. Ze zien door hun eigen toedoen dat de tijd er met ons vandoor gaat. De wagen krijgt zo een meer energieke uitstraling.
Het geheel is sierlijk opgebouwd, wat meteen een gevoel geeft van respect voor de tijd. Jammer dat de radertjes en het uurwerk in grootte qua verhouding niet aan elkaar gewaagd zijn. Het uurwerk mag groter uitgevoerd worden zodat de match met de raderen meer in verhouding komt.
De toegepaste kleuren contrasteren erg met het wit van de klok. Ze vragen veel aandacht. Een zachtere kleur had de wijzers en figuranten meer laten spreken. De kleuren van het uurwerk zijn weer wel in harmonie met elkaar. De dahlia’s zijn goed aangebracht, op ieder hoekje, wieltje of radertje. Met veel oog voor detail.