archief home

Corso gaat nooit uit ons hart!

2021
2021
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Corso gaat nooit uit ons hart!
Categorie: Wagen
Jaar: 2021
Buurtschap: Laarheide
 
Ontwerper(s): Harry van den Broek
 
Startnummer: 1
Prijs: 20
Punten: 434
Omschrijving Na een lange strijd met corona breekt een nieuwe periode aan. Met de harten herdenken we tevens de vele corona slachtoffers.
Juryrapport
Dit zou een mooie wagen zijn om Corso Zundert 2021 mee te openen, na de afgelasting van vorig jaar. Een fraaie boodschap die het publiek aanspreekt. Een moment van bezinning. In één oogopslag volledig leesbaar voor het publiek.
Het is moeilijk om een wagen te maken die emotie weet over te brengen, dat lukt hier ook niet. De presentatie op een leeg veilingterrein helpt daarbij niet. Het is geen spannende presentatie, te sober. Eenmaal gezien, heb je het ook gezien. Het nodigt niet uit om naar te blijven kijken.
Het is niet zo dat een gestileerd beeld niet mooi kan zijn. Het kan in zijn eenvoud naar een hoger niveau worden getild door een diepere laag aan te snijden. Zo lijkt het een eerste idee wat niet verder is uitgewerkt.
Wel mooi dat het minimalistisch is, ook vanwege het actuele thema. Dan kan de creatie als een statement kan worden gezien, om weinig te maken.
Het onderste deel van de wagen kan spannender zijn als deze op een grafische manier is vormgegeven, in plaats van dit stalen frame te tonen.
Deze grafische vormgeving roept voor de ene oeschouwer een gevoel van eentonigheid op of spreekt juist aan door het herhaald ritme. Bij het laatste is het jammer dat de vormen van de harten niet gelijk zijn, terwijl dat wel de bedoeling lijkt te zijn. Ze zijn plat, mogen voller in volume zijn en ook de bevestigingen aan de palen zijn verschillend.
En als het de bedoeling is de suggestie te wekken dat de harten ballonnen aan een touwtje zijn, dan is dat mislukt doordat de draden te grof, te zwaar zijn. Het accent komt daardoor erg op de constructie en de duwers te liggen.
Wel mooi dat deze wagen met zichtbaar veel trots door de duwers wordt gepresenteerd. Met eenheid van kleding, zwart-wit met een hartje op het shirt. Het valt op dat één duwer geen zwarte broek in zijn kledingkast kon vinden. De T-shirts zijn erg wit, tegenover de witte kleur van de harten.
Deze deelnemer is niet te vergelijken met de concurrentie. In dit olympisch jaar lijkt het of de creatie is gebouwd vanuit de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.