archief home

Onder-spanning

2019
2019
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Onder-spanning
Categorie: Wagen
Jaar: 2019
Buurtschap: Achtmaal
 
Ontwerper(s): Kjeld van Kuijck
Kevin Frijters
Jeroen Havermans
Kevin Hereijgers
 
Startnummer: 16
Prijs: 11
Punten: 510
Omschrijving Het is kunst in het heden te overleven, door de druk van het leven...

Een leven onder-spanning!
Juryrapport
De creatie doet denken aan de geplastificeerde lichamen in Body Worlds Amsterdam, de tentoonstelling van het menselijk lichaam.

Het pezige lijf is een vertaling van spieren, pezen en aderen. De grafische aanpak aan de buitenkant is een mooie aangever van de houterigheid van de menselijke trekken daaronder. De combinatie maakt er een afstandelijke vertoning van. Een beetje deprimerend ook.

De dahlia’s moeten door het hekwerk heen op de mensfiguur aangebracht zijn. De spanning zit aan de buitenkant. Is het hekwerk een buffer tegen alle prikkels, om deze buiten te houden? Of houdt het hekwerk juist alles binnen?

En als die kooi de buitenwereld voorstelt die op je in knettert. Dan zou zo’n knetterding een eigen vorm kunnen hebben. Als het de mens is die letterlijk onder spanning staat, dan zou je hem moeten laten knetteren en kun je de kooi weglaten. Of is het de letterlijke vertaling van menselijke psychische spanning naar elektrische spanning? Eén ding is helder: Onder-spanning zet aan tot nadenken.

De spanning is in elk geval voelbaar in het geluidsdecor. De draaiende ventilator als hart is een geslaagde metafoor. De gele waarschuwingsbordjes zijn overbodig, ze doen afbreuk aan de kunstzinnigheid. De extreme lengte van de vingers wekt verbazing op: is dit een optisch grapje? Het vloeiende kunstwerk zou het goed doen in een dramatische dansuitvoering, gecombineerd met een veelheid aan dansers.

Het geluidsdecor is samen met de lichteffecten een sterke toevoeging. Opvallend is dat deze creatie een sterkere en een mindere kant heeft, door de keuze van de positie van hoofd en schouders. Nadeel is dat deze houding al erg vaak is vertoond, dat doet afbreuk aan de originaliteit.