archief home

Argus

2019
2019
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Argus
Categorie: Wagen
Jaar: 2019
Buurtschap: Laer-Akkermolen
 
Ontwerper(s): Martin Straver
Ronald van Loon
Dave Roelands
 
Startnummer: 6
Prijs: 7
Punten: 555
Omschrijving Argus, de reus met honderd ogen, sluit zelfs in zijn slaap zijn ogen niet. Hij krijgt van Hera de opdracht om Io, de minnares van haar echtgenoot Zeus, in de gaten te houden. Zeus stuurt daarop Hermes op pad, die met zijn fluitspel Argus in zo’n diepe slaap weet te krijgen, dat alle ogen zich toch sluiten. Dan vermoordt Hermus Argus en bezorgt het hoofd met de honderd ogen bij Hera.
Juryrapport
Een enorme dynamiek in deze doorlopende voorstelling, sterke grafiek, mooie belijning. Een echt kijkspektakel, ondersteund door een goede filmische soundtrack. De kop van Hermes met helm is mooi vormgegeven. De ogen met een structuur van bloemkool zijn bijzonder. Echter, als deze ogen gesloten zijn, is de ondersteuning van het geluidsdecor hard nodig. Een nadeel daarbij is dat de cyclus waarin het verhaal wordt verteld/vertoond lang is. Waardoor het openen en sluiten van de ogen, door een deel van het publiek wordt gemist.

Tijdens de optocht komt Argus sterker over, dan op het veilingterrein. De ogen bespieden het publiek in de straten en op de tribunes. Of de timing waarmee de ogen openen en sluiten helemaal optimaal is, vormt een discussiepunt.

Als toeschouwer ervaar je hoe het is dat al die ogen je aankijken. Dit voelt ongemakkelijk en is een mooie metafoor voor onze tijd van controle tegenover privacy. Dat geeft het thema een actueel tintje. Daarop voortbordurend kun je je afvragen waarom dit thema is gekoppeld aan een mythologische figuur die de meeste van ons niet kennen. De ogen kunnen ook op zichzelf staan of gekoppeld worden aan een hedendaags verhaal.

De gebruikte kleuren vallen niet in de smaak. Hier mag meer lef getoond worden, het oogt wat oubollig.