archief home

Terracottaleger

2019
2019
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Terracottaleger
Categorie: Wagen
Jaar: 2019
Buurtschap: 't Stuk
 
Ontwerper(s): Jack Schetters
Johan Raats
Joël Sprenkels
Hans Arnouts
 
Startnummer: 5
Prijs: 6
Punten: 557
Ereprijzen: 2e publieksprijs + pluim
Omschrijving Uit klei geschapen,
ontwaakt uit hun graven.
Een leger voor de keizer,
hier om een laatste eer te bewijzen.
Het leger marcheert.
‘s Keizers vijanden maken rechtsomkeert,
Zoals de mythe verhaalt.
Het Terracottaleger.
Waarmee de grote keizer Qin Shi Huangdi
zijn laatste zege behaalt...
Juryrapport
Bij deze is het bevestigd, je hebt in Corso Zundert geen wagen nodig. Figuratie en beeld vallen hier samen in een kunstwerk. Een erg origineel idee om het zo aan te pakken. Door zo te denken geven de ontwerpers het corso een nieuwe dimensie. Jammer dat het bij vol daglicht gebeurde. Stel je dit eens voor bij schemering, of bij het licht van meegedragen fakkels. Wat een schouwspel zou dit zijn geweest….

De lichte uitvergroting werkt heel fraai. De figuren zijn groter dan een normaal mens wat de macht van het leger versterkt en indrukwekkender maakt.

Nadeel van zo’n grote groep is dat de spanning van de herhaling snel verwatert. Het wordt dan een monotoon geheel. Zie je er een paar, dan heb je ze allemaal gezien. De kleurschakering in de figuren is prachtig, maar jammer genoeg te repetitief. Enige kleurnuance (bijvoorbeeld vager naar de achterste rijen) geeft wat diepte en variatie aan het leger.

Het kan ook anders werken als het marcheren indrukwekkender wordt uitgevoerd. Met alle begrip voor de beperkte bewegingsvrijheid door het harnas en hulde voor de dragers, maar het marcheren is nu meer waggelen dan strak in de maat voortbewegen. De aanwezigheid van zoveel begeleiders bij de groep leidt af. En, nog een detail: Als de spelers als één moeten worden gezien, zorg dan ook voor allemaal dezelfde zwarte schoenen. Nu is er hier en daar schoeisel met tape afgeplakt en het is niet allemaal even zwart, dat is jammer.

De paarden achter de groep zijn fraai, ze bewegen heel mooi. Zoals ook de koets heel mooi is. Het gesuggereerde verweerde groen uitgeslagen koper werkt prachtig tegenover de rood/geel/bruine tinten. Jammer dat de achterkant van deze wagen een rommeltje is. De menner is een raadselachtig figuur.

Een pluim voor Terracottaleger vanwege de vondst om niet een onderstel te gebruiken voor de voortbeweging van de creatie, maar de creatie zichzelf voort te laten bewegen. Door te voet door de Zundertse straten te trekken.