archief home

Bushmen

2019
2019
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Bushmen
Categorie: Wagen
Jaar: 2019
Buurtschap: Stuivezand
 
Ontwerper(s): Ben Antonissen
Kees Boot
Jeroen Boot
Jeffrey Frijters
Joeri Frijters
Henk van der Linde
 
Startnummer: 13
Prijs: 5
Punten: 559
Omschrijving Deze bevolkingsgroep leeft tussen de bosjes en struikgewassen in het zuiden van het Afrikaanse continent. Kenmerkend voor deze bevolkingsgroep zijn hun kleurige kleding, bijzondere sieraden en hun vrolijke muziek.
Juryrapport
Een originele wijze om de dahlia’s te tonen als kleuraccent in een grafische voorstelling van wilgentakken. Heel smaakvol goed gedaan, deze kunst van het weglaten. De balans is precies goed en de kleurencombinatie komt goed tot zijn recht. De tulbanden staan in sterk contrast met het fraaie lijnenspel van de wilgentakken in de typische gezichten. Wat past deze handwerktechniek mooi bij zowel de bloemen als de vertelling!

De kleurenpracht en de motieven van de schitterende Afrikaanse stoffen in Vlisco-stijl zijn beeldschoon weergegeven. Hier werkt alternatief materiaal versterkend voor de bloemenpracht op hoofddeksel, attributen en kleding. De dahlia’s knallen er echt uit. De gezichten voelen heel écht aan, zonder een karikatuur te zijn. Met uitzondering misschien van het eerste hoofd met die uitgerekte lip, deze komt wat overdreven over. We zien opvallende verschillen tussen de hoofden.

Het gebruik van wilgentakken geeft de gezichten een zekere transparantie die als spannend wordt ervaren en dient meteen als klankkast voor de live gespeelde percussie-muziek. Goed idee: live muziek die aansluit bij een vertelling.