archief home

Sokpoppen

2019
2019
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Sokpoppen
Categorie: Wagen
Jaar: 2019
Buurtschap: Molenstraat
 
Ontwerper(s): Medde
Evy
Mado
Belle
Julie
Jayden
 
Startnummer: 4
Prijs: 4
Punten: 565
Omschrijving De jongste ontwerpers ooit, dát is zeker. Medde (8), Evy (12), Mado (4), Belle (10), Julie (6) en Jayden (11) knutselden deze sokpoppen tijdens een speciaal kinderfeestje in april. Vandaag, een half jaar later, rijden ze 30x zo groot door de Zundertse straten.
Juryrapport
Goede, slimme zet om kinderen sokken te laten maken en ze als ontwerpers voor te stellen. De vertedering die ontstaat bij het publiek is priceless. En prachtig voorbeeld van out-of-the-box denken. De jury kijkt met een volwassen blik naar deze voorstelling.

De sokpoppen roepen een gevoel van nostalgie op. De uitvergroting werkt heel goed, biedt een puur en origineel beeld. De structuur van de gebreide sokken is levensecht. De ‘opgefronste’ witte sok, de afwerkingen bij de armen en de sleetsheid zijn van een ongekende klasse en vakmanschap. Zo haalt de vertaling naar bloemen niks weg van het stoffen materiaal, ondanks de schaalvergroting. Hulde voor de details zoals de wiebeloogjes.

Ook de bewegingen van de handen in de sokken zijn mooi. Je hebt echt het gevoel dat er een hand in zit. De beweging is minimaal in dienst van de voorstelling, precies goed. Over de compositie van het geheel wordt wisselend gedacht. Van ‘spannend’ tot ‘hier kan meer uitgehaald worden, door interactie te zoeken met elkaar en het publiek’. Zo is er ook een verschil van mening over de armen met die haren, geslaagd of niet?

Over het succes van de geluidsband is er ook geen unanimiteit bij de jury, een meerderheid is hier erg kritisch op. Die vindt de verhalen van de kinderen ‘overheersend gebrabbel dat het kijkgenot afleidt, storend, niet altijd goed te verstaan, afbreuk doend aan de verwondering, goed voor een documentaire maar niet voor een ‘act’ in een corso.’ Een enkeling vindt het geluidsdecor wél bijdragen aan de geloofwaardigheid.

Wat vooral bijblijft is het verrassende idee om iets doodgewoons zo goed te presenteren.