archief home

Sereen

2018
2018
<
>
<
>

Erwin Martens

Titel: Sereen
Categorie: Wagen
Jaar: 2018
Buurtschap: Rijsbergen
 
Ontwerper(s): Gijs van den Bemd
René de Theije
 
Startnummer: 8
Prijs: 6
Punten: 472
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving Buurtschap Rijsbergen doet dit jaar mee met Sereen een ontwerp van twee oud-ontwerpers die de handen ineen hebben geslagen. Ze hebben gekozen voor een moment van rust in de optocht. Tussen al het geweld en bombarie willen zij juist een andere kant op. Met een continue beweging, de simulatie van rust: sereen.
Juryrapport
Deze wagen verbeeldt geen vorm maar een beweging. Sereen is het zeker. Het beeld is zo overtuigend dat je de hele installatie eromheen vergeet. Daarbij helpt het dat deze grijs is gekleurd, in zwart is dit een veel massalere en saaiere constructie. Deze oogt licht. Ook in de onderkant zit een fraaie tekening, een goede match als tegenhanger van het tafereel daarboven. Want daarom draait het bij Sereen. Met een indrukwekkend mechanisme zweven, dansen en drijven de kwallen door het water. Zwaartekracht heeft geen vat op hen. Kwallen, maar het fijne van Sereen is dat je er ook iets anders in kunt zien. Fijn om zelf te kunnen bedenken wat het is: zwermen, moleculen of toch kwallen? Wie inzoomt op de techniek ziet een intelligente machine die ragfijne draadjes via een computerprogramma aanstuurt. Het maakt dit geheel fragiel. Deze aandrijving is niet alleen nieuw, maar ook betoverend mooi gemaakt. Kwallen verbeeld in een traag bewegend pointillistisch schilderij als hoofd act in het corso, wie had dat kunnen bedenken? Het is echt een meditatief moment en de beweging van de bollen werkt hypnotiserend. De techniek is zeker een pluim waard. Hier is risico genomen door de wagen volledig afhankelijk te maken van techniek, zonder handbewegingen. Ook hierin is de creatie fragiel. De bollen zijn van een prachtige abstracte schoonheid. We zijn benieuwd of deze techniek ook horizontaal kan worden toegepast. De muziek is ondersteunend, maar ook erg voor de hand liggend.

Een pluim voor Sereen vanwege de gebruikte techniek waarbij iedere beweging apart is aangedreven. Het benadrukt het speelse effect van drijven. Het geeft de beweging een fragiel karakter.