archief home

Fanfare

2016
2016
<
>

Erwin Martens

Titel: Fanfare
Categorie: Wagen
Jaar: 2016
Buurtschap: Molenstraat
 
Ontwerper(s): Gijs Martens
Robin Schijfs
 
Startnummer: 5
Prijs: 4
Punten: 570
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving De fanfare in uniform, een herkenbaar beeld. Ook in een corsostoet. Strakke lijnen, ritmische vormen en felle kleuren. Een patroon van tachtig simplistisch geïllustreerde muzikanten. Vijf rijen marcherende trommelaars, bekkenspelers en trompettisten op een plat vel papier. Door dat te verfrommelen ontstaan interessante 3d vormen. Een chaos aan verkreukelde poppetjes. Een groot contrast met de orde van een harmonie. De spanning tussen orde en chaos vormen het uitgangspunt voor Fanfare.
Juryrapport
Fanfare is een mooie en speelse compositie met een prachtig uitgewerkte chaos in de verkreukeling van de uitgeknipte en verfrommelde tekening van een fanfare. Deze gaat van plat naar 3d. Naar het midden toe wordt de rij muzikanten voor een enkel jurylid toch een brei van op elkaar geduwde figuren. Het wordt daarin jammer gevonden dat de vorm klontert en niet overeind blijft als de uitgeknipte rij muzikanten. Een ander vindt dat binnen de kreukelige chaos het beeld goed leesbaar blijft. Die ziet de structuur als een mooie uitdaging voor het publiek om het beeld in gedachten te herstellen, waardoor het de moeite waard is om lang en intensief naar te kijken. De presentatie is kleurrijk en de toevoeging van deze muziek een schot in de roos. De presentatie wordt goed doorgetrokken in het bijbehorende klankbeeld want de muziek is al net zo verfrommeld als het plaatje zelf. Helaas is de verstrooiing in de muziek tijdens de optocht minder helder dan ’s ochtends op het veilingterrein. De wagen voelt vernieuwend door de context met de muziekkorpsen als uitgangspunt te nemen. Dit ontwerp is uniek en kan slechts eenmaal vertoond worden. Het thema waarbij de twee elementen van Corso Zundert worden samengebracht (muziekkorpsen en wagens) is een prachtige verbindende vondst.

Voor Fanfare een pluim vanwege het fraai samenbrengen van de twee elementen die Corso Zundert traditioneel bevat: wagens en muziekkorpsen. Deze twee worden op een humoristische wijze gesublimeerd. De vakjury ziet in de presentatie ook een statement met een knipoog naar de discussie over de toevoeging van fanfares voor en achter de wagens.