archief home

Herfstwandeling

2014
2014
<
>

Niels Braspenning

Titel: Herfstwandeling
Categorie: Wagen
Jaar: 2014
Buurtschap: De Lent
 
Ontwerper(s): Koen Aerts
Ruud Voesenek
 
Startnummer: 9
Prijs: 7
Punten: 579
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving Omhoog kijkend zag ik de ochtendzon tussen de bladeren schijnen en merkte op dat de toppen van de bomen naar elkaar toe leken te groeien. Verderop stond een bordje met een gedicht, een alinea hiervan omschreef perfect de sfeer van de wagen. “Aan ‘t einde van het Bosch en haar gezicht, De gouden zon hief uit omsluieringen, Blonk blauw de luchtzee zonder rimpelingen, Zuiver stonden de stammen opgericht.” (Henriette Roland Holst, gedichtenroute, Oude Buisse heide).
Juryrapport
De elegante en transparante wagen dwingt verstilling af bij het publiek. Het effect is niet spektakel, maar het tegendeel daarvan. Het getuigt van lef om binnen een corso met zoveel visueel en audio geweld verstilde poëzie te tonen. Dit is de zuivere vertaling van een gedicht naar een beeld, de oprechte poging om die dichtregels over te brengen op een groot publiek. Poëzie is meer zeggen dan je laat lezen of zien, door de chemie tussen de afzonderlijke dingen die je schrijft of toont. Die poëzie maakt deze wagen beleefbaar. Subtiel van kleur, mooi van vorm en zeer fraai in zijn afwerking. De transparantie van de halfverteerde bladeren is heel mooi uitgewerkt. Door gedroogde dahlia’s toe te passen wordt door kleur en suggestie de herfst prachtig verbeeld. Dit is de melancholie van verstorven kleuren. De manier waarop de boomstammen van de bodem gescheiden worden, roept echter wat vragen op. De bodem waarin het bos is geworteld, volgt zijn natuurlijke verloop terwijl het bos een sterk wijkend perspectief vertoont. De artificiële aansnijding van de stammen vindt zo geen logische tegenhanger in de ondergrond. Dit maakt het totaalbeeld uiteindelijk toch wat verwarrend. Verder is er wat aan te merken op de paddenstoelen die lelijk zijn en niet van dahlia’s gemaakt. Ze lijken van plastic waardoor de natuurlijkheid van de wagen wordt aangetast.

Herfstwandeling kreeg een pluim omdat de fraaie kleurnuancering poëtische associaties oproept met een herfstwandeling door het bos. De kleuren maken de wagen een warmbloedig gedicht, gevangen in dahlia’s.