archief home

Global Warming

2013
2013
<
>

Titel: Global Warming
Categorie: Wagen
Jaar: 2013
Buurtschap: 't Stuk
 
Ontwerper(s): Joël Sprenkels
Johan Raats
Marjolein Koeken
Jack Schetters
 
Startnummer: 1
Prijs: 4
Punten: 602
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving 5000 jaar geleden: Wanhopig probeert hij te ontsnappen, maar hij is te verzwakt. De komende millennia zal hij gevangene zijn van de oprukkende gletsjer. Heden: Global warming veroorzaakt het wegsmelten van ijskappen en gletsjers. Een jarenlange opsluiting komt ten einde
Juryrapport
Een zeer aansprekend idee en met lef uitgevoerd. De wagen is een demonstratie van wat er tijdens de werkelijke opwarming van de aarde gebeurt, op deze zondag in een veel kortere tijdspanne. Hier rijdt een wagen die door het smeltende ijs blijvend verandert van uitstraling. Het beeld tijdens de eerste doorkomst is heel anders dan op het veilingterrein. Bij deze wagen spelen de factoren tijd en temperatuur een rol. Onder het ijs zit een betrekkelijk conventionele wagen. De figuur strekt zich wanhopig uit, zowel als hij dik in het ijs zit, als later wanneer het ijs deels gesmolten is. Als alternatief materiaal is alleen touw zichtbaar, wat goed combineert met het ijs en de bloemen. De kleuren van de bevroren bloemen zijn al hun helderheid en kracht kwijt en geven daarmee een mooie associatie met de kleuren van een gemummificeerde mensfiguur. Het deel dat niet in ijs is verpakt, blijft daarbij achter. Door deze onlogische knip lijkt het of de arm al eeuwen levend uit het ijs is blijven steken. De anatomie in de rugpartij is goed neergezet. Onderop de wagen schemert de kleur van de bloemen door het ijs. Hier is gebruik is gemaakt van blokken/tegels ijs. Voor de menselijke gedaante is een ander soort ijs gebruikt, het lichaam wordt hierdoor helder verbeeld. De geur van verrotting en vergankelijkheid wordt gaandeweg sterker en geeft het beeld een extra dimensie.

Voor Global Warming een pluim omdat ijs op een functionele manier is gebruikt om het effect van de opwarming van de aarde te duiden. Daardoor spelen tijd en temperatuur een rol bij de creatie die blijvend verandert van uitstraling.