archief home

Stemmen

2015
2015
<
>

ErwinMartens

Titel: Stemmen
Categorie: Wagen
Jaar: 2015
Buurtschap: 't Stuk
 
Ontwerper(s): Johan Raats
Jack Schetters
Joël Sprenkels
Hans Arnouts
 
Startnummer: 10
Prijs: 2
Punten: 626
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving De directe inspiratie voor de wagen van ’t Stuk 2015 komt uit een brief van Van Gogh aan z’n broer Theo, die hij geschreven heeft toen hij verbleef in het psychiatrische ziekenhuis in Saint-Rémy-de-Provence in 1898. Hierin heeft hij het volgende geschreven: “Ik bemerk bij anderen dat, net als bij mij, ook zij geluiden en vreemde stemmen hebben gehoord tijdens hun crises, dat dingen ook leken te veranderen voor hun ogen”. Het ontwerp van dit jaar gaat over deze stemmen en geluiden en heeft dus in feite als thema schizofrenie. We beelden een groot hoofd uit met daarin verschillende persoonlijkheden. Dit doen we door het hoofd een wanhopig schreeuwende uitdrukking te geven, waarbij het hoofd vervormd wordt en vervolgens vanuit z’n mond als een spiraal overloopt in andere hoofden. Deze spiraal loopt naar binnen in z’n hoofd waardoor je als kijker als het ware z’n hoofd met verschillende persoonlijkheden in wordt getrokken. Vervolgens zal het hoofd in het voorbijgaan door middel van geluid en beweging langzaam steeds drukker en chaotischer worden. Uiteindelijk komt in het hoofd de waanzin tot uitbarsting waarbij in een climax de persoonlijkheden in z’n hoofd naar buiten komen. Zoals eerder gezegd hebben we geen directe link naar van Gogh gemaakt in de zin dat we hem zelf of zijn schilderijen uitbeelden, maar in de wagen zitten wel nog een aantal verwijzingen naar het Van Gogh-thema: het achterhoofd bestaat eigenlijk uit een hele hoop kraaien, waarmee we de zwartgalligheid en wanhoop van Van Gogh uit willen beelden.
Juryrapport
Een imposante, theatrale kop waarin je door de ingenieuze spiraalwerking als het ware tot aan de stembanden naar binnen wordt gezogen vanaf het moment dat je hem aan ziet komen. Wat een dieptewerking! De wagen is sterk van vorm en kleur, ook het tweede deel waar vele bijna onherkenbare kraaien versmelten tot een verwilderde haardos. De binnenste kop en de verschrompelde hoofden die uit de haren tevoorschijn komen, zijn horrorachtig opgebouwd uit plastic verpakte, in vacuüm gezogen bloemen. Dit is een prachtige vondst waardoor de kleuren perfect aansluiten op de bloemen en toch een akelige vervreemding oproepen. Het ontwerp benadert de gekte op een originele wijze. Het is beangstigend en intens. Dit idee doet denken aan De Schreeuw van generatiegenoot Munch. De verwijzing is duidelijk, maar niet cliché.

Voor Stemmen een pluim vanwege het gebruik van in plastic verpakte, vacuüm gezogen bloemen. Daardoor is er geen sprake van alternatief materiaal, eerder van een alternatief gebruik van de dahlia’s. Het geeft gezichten een stevig horrorgehalte. De kleuren sluiten perfect aan op de bloemen en roepen toch een akelige vervreemding op.