archief home

Inventaris

2015
2015
<
>

ErwinMartens

Titel: Inventaris
Categorie: Wagen
Jaar: 2015
Buurtschap: Stuivezand
 
Ontwerper(s): Gijs Martens
Ton van Beek
 
Startnummer: 13
Prijs: 7
Punten: 563
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving Van Gogh heeft zijn 37-jarige leven op 39 plaatsen gewoond, nergens voelde hij zich op zijn gemak. Vaak schilderde hij interieurs, zijn eigen kamertje of de café’s die hij bezocht. Buurtschap Stuivezand is op zoek gegaan naar deze inventaris via Social media, Marktplaats, kringlopers en rommelmarkten. De huidige bewoners van de voormalige adressen zijn aangeschreven. In alle van Goghdorpen zijn in totaal 900 meubels verzameld welke vervolgens de bouwstenen van de wagen vormen. Elk meubelstuk is geinventariseerd, genummerd en gelabeld.
Juryrapport
Het idee van een enorme verzameling stoelen doet denken aan het werk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei (Antique Stools). Het concept is tegelijkertijd ijzersterk als op het kantje, wat de alternatieve materialen betreft. Het gebruik van bloemen lijkt er bijna niet meer toe te doen. En toch…de onderliggende gedachte maakt de wagen bijzonder intrigerend en ook als corsowagen acceptabel. De wetenschap dat de meubels echt uit de woonplekken van Van Gogh afkomstig zijn, geeft de wagen een meerwaarde. De wagen emotioneert je van kunstzinnigheid en dat is niet makkelijk. Dat er naast de wagen een catalogus is gemaakt waarin alle meubelstukken zijn verzameld, is bijzonder. Het bouwwerk van meubels in een wolkachtige, ongrijpbare vorm en een georganiseerde chaos, is indrukwekkend en erg origineel. Je hebt zo’n wagen nooit gezien en hij is binnen het corso nergens mee te vergelijken. Een wagen met impact. Het ongecompliceerde kleurenpalet van de gebruikte dahlia’s sluit gek genoeg naadloos aan bij de naturel kleuren van de meubels en de theatrale uitstraling wordt versterkt door alle labels die aan de meubelstukken hangen.

Voor Inventaris een pluim vanwege de originaliteit in zijn aanpak. Het is een documentaire wagen vanwege de secure inventarisatie van alle gebruikte meubelstukken in een catalogus. De wetenschap dat de meubelstukken echt uit de grote hoeveelheid woonplekken van Van Gogh komen, maakt de wagen bijzonder intrigerend. De makers hebben zich niet laten inspireren door een beeld of een bestaand verhaal, maar door eigen onderzoek.