archief home

Deep Sea Explorers

2014
2014
<
>

Niels Braspenning

Titel: Deep Sea Explorers
Categorie: Wagen
Jaar: 2014
Buurtschap: 't Stuk
 
Ontwerper(s): Joël Sprenkels
Johan Raats
 
Startnummer: 2
Prijs: 8
Punten: 577
Ereprijzen: Pluim
Omschrijving Al jaren doen verhalen de ronde dat de kraken, een reuzenoctopus, in de diepte van de oceaan leeft. Deze verhalen zijn altijd afgedaan als fabeltjes, maar in het recente verleden zijn aanwijzingen gevonden dat ze toch op waarheid berusten. Een onderzoeksteam wordt geformeerd om het wezen en zijn leefomgeving te ontdekken en bewijzen van zijn bestaan te verzamelen.
Juryrapport
Iedere rog is een geloofwaardige kruising tussen een dier en een duikboot. De draaiende schroeven, de blauwpaarse LED-ogen en de transparante cockpit zijn logisch en organisch in het geheel geplaatst. Een bijzonder detail vormen de gezichten van de piloten achter het glas van de cockpit. Veel waardering is er voor de beweging van de vinnen van de roggen. Dit wekt heel overtuigend de suggestie dat de Deep Sea Explorers ‘zweven’ door de diepe oceaan. De octopus speelt in het totaalbeeld een ondergeschikte rol. In de interactie tussen de Explorers en het beest laat de uitbeelding iets liggen, ze staan te los van elkaar. De vier roggen lijken het meest op een school die toevallig over het monster zwemt. Het blijven op deze manier twee verschillende items, het onderlinge verband wordt gemist. De kleuren van de octopus en roggen versterken dat gevoel. Met name de kleur van de octopus is wel heel erg zonnig en iets te stripachtig, vooral in de ogen. Bovendien vloeken het paars van de roggen en het oranje van de inktvis stevig. De tentakels van de octopus mogen wat langer zijn, dan zou ook de voorkant van het onderstel wat meer weggewerkt worden, deze is lelijk aanwezig. Hetzelfde geldt voor de zware poten waarop de onderzeeboot-roggen rusten, visueel drukken ze de inktvis weg en doen afbreuk aan het zweefgevoel. De octopus en de roggen hebben te weinig met elkaar te maken, De onderste rog is bijna met de octopus vergroeid, een stuk staal scheidt zijn buik van de inktviskop. Die nabijheid haalt de beweging eruit. Visueel zit deze duikboot klem. Het mechaniek veroorzaakte veel bladuitval. Deze blaadjesregen deed af aan het tafereel.

Deep Sea Explorers kreeg een pluim omdat de verfijnde beweging van de vinnen de overtuigende suggestie wekt dat de onderzeeboot-roggen zich in het water voortbewegen. De school heeft daardoor een zeer geloofwaardige motoriek.