Juryrapport
Wederom een dier als uitgangspunt. Maar met de alom bekende, uitvergrote en vertederende weergave maakt ‘t Kapelleke korte metten. Hier een sfeer van dreiging, agressie en somberheid. Met als resultaat een zeer fraai geheel. Het ijzer was prachtig gelast en het kleurgebruik ‘ijzersterk’.
Het kleureffect van de bloemen en het ijzer was magnifiek gekozen en goed uitgewerkt. Het deed denken aan de leefomgeving van de zeeduivel; een zanderige en modderige zeebodem.
Dit effect was ook prachtig doorgevoerd in de kleding van alle figuranten. Figuranten die in de open constructie van het karkas op verschillende plaatsen zichtbaar waren en daardoor een bijzonder onderdeel van het beeld werden. De kracht van de wagen zat mede in de sterke choreografie. De figuranten en het geluid stonden totaal in dienst van de zich dreigend voortbewegende vis. Het is bijzonder dat een wagen met zoveel elementen toch een geheel vormt. In de straat was hier en daar in de besturing een lichte hapering, dat was wel jammer voor het effect.
Een wagen die de grenzen van het toegestane uit het reglement opzoekt. De verhouding tussen dahlia’s en ander materiaal is naar de mening van de jury op het randje.
Het is een bloemencorso, de dahlia’s dienen wel de overhand te houden. Toch was de wagen één van de favorieten van de jury. Heftig, jong, krachtig en met fantasie. Prachtig monumentaal gedacht en uitzonderlijk dynamisch.
De jury vond de vorm het sterkst werken op het veilingterrein. In de straat werkte de wagen minder door gebrek aan ruimte. Concluderend stelt de jury dat een groot risico is genomen met dit experimenteel ontwerp. Het heel bewust en doeltreffende gekozen materiaal heeft geresulteerd in succes. Een spannende hedendaagse multimedia wagen die daadwerkelijk dreiging uitstraalde.