archief home

De koers

2004
2004
<
>
<
>

Titel: De koers
Categorie: Wagen
Jaar: 2004
Buurtschap: Markt
 
Ontwerper(s): Toos Dekkers
 
Startnummer: 5
Prijs: 9
Punten: 433
Omschrijving Wielrennen is een populaire sport, met name in het zuiden van Nederland en de zuidelijke landen van Europa. Hier in Brabant en het Vlaams sprekend gedeelte van België heeft men het dan ook over ‘de koers’.
Juryrapport
Grote theatrale kwaliteit. Het beheerste kleurgebruik is in het algemeen helder en overzichtelijk. Vooral in het straatbeeld kwamen de snelheid, de kracht van de renners en de tegenwind goed tot uitdrukking. De suggestie van het beeld bleek sterker dan de slakkengang waarmee de wagen aan de markt voorbij kroop. Ook voor zo’n ontwerp heb je lef nodig en lef, vindt de vakjury, moet beloond worden. Bij het in het zicht komen van de wagen, waande je je in een echte kermiskoers. Met de sfeer zat het wel goed bij deze wagen. Het aan komen rijden was beslist het mooiste moment van deze wagen. Alsof het om de strijd ging wie het eerste de eindstreep op de Markt zou gaan halen. Zeker geen Tour de France. Gewone amateurs, gelet op het nagenoeg ontbreken van kleurrijke shirtreclame. Bekeek je de wagen vanaf de zijkant dan verloor de wagen zijn suggestie van strijd en inspanning. De renners bleven in het zadel zitten en een enkeling zocht nog even naar een lion in zijn achterzak. De renners zelf met hun verbeten bekkies leken haast stripfiguren en brachten, misschien onbedoeld, een humoristisch en geestig element in. Ze straalden plezier uit in dat wat ze deden.

Op de Markt zelf had je de grootste verrassing van deze wagen eigenlijk al gehad en vallen details op, die wat afbreuk deden aan de eerste indruk. De strepen die snelheid suggereerden, waren wat zwaar en gingen iets ten koste van de transparantie van het beeld.

De renners (of waren het rensters) waren iets karikaturaal uitgevoerd en dat werkte op zich wel versterkend op het beeld. Maar het kleurgebruik op gezicht, armen en benen, vooral het wit was iets te heftig. Een hele roze tint had voor meer rust en eenheid gezorgd. De ballonkuiten zijn overdreven en te gelijkmatig van vorm. De vormen zouden beter worden als de spanning boven zat en de spieren naar beneden toe wat rustiger afliepen. De bovenarmen zijn ook wat pijperig en hadden wat pezerig gemogen.
Een spannende oplossing voor het baanvlak, de onderkant van de wagen, ontbreekt.

De achterzijde van de wagen is gewoon saai. Geen reden om de wagen lang na te kijken.