archief home

Gente Festeggiante

2004
2004
<
>
<
>

Foto Van Hassel

Titel: Gente Festeggiante
Categorie: Wagen
Jaar: 2004
Buurtschap: Tiggelaar
 
Ontwerper(s): Johan van Trijp
Marc van Beek
 
Startnummer: 15
Prijs: 2
Punten: 503
Ereprijzen: 1e publieksprijs
Omschrijving “Ostentamdo fierezza i Veneziani si presentano nel corso.” Een Venetiaans gezelschap presenteert zich op straat.
Juryrapport
Een ware, opmerkelijke optocht van gezichtsloze, daardoor lege mensen in rijke, zeer zorgvuldig en gedetailleerd uitgevoerde kostuums. Prachtige details, zoals opengewerkte kragen, mooie stoffen, prints, borduursels, pruiken, hoofddeksels, waaiers en ga zo maar door. Een prachtige parasol. De mantels vragen evenveel aandacht als de rijkelijk met details uitgevoerde kopstukken en hun allegorische attributen. En dat allemaal met dahlia’s tot stand gebracht. Chapeau. Ze waren mooi en indrukwekkend en dat vond de vakjury zeer te waarderen.

Ook hier contrast. Een spannend gegeven in een corsowagen, vindt de vakjury. Het contrast dit keer tussen de elegantie, verfijning, het chique en voorgespiegelde macht enerzijds en de leegheid anderzijds. De spanning van dat contrast komt heel goed over. Je ziet dat de figuren leeg zijn, dat alles wat ze doen ‘poeha’ is en toch stralen zij macht en status uit.

Was de keuze van negen omdat de figuren negen meter hoog waren? Door de hoeveelheid van figuren waande je je in een carnavalsoptocht in plaats van een Corso-optocht. Een rijkdom aan details en elke figuur, met zijn eigen kwaliteit en schoonheid, was de moeite waard om naar te kijken.

Hoe anders zou dat zijn geweest, als de figuren niet alleen als afzonderlijke schoonheden achter elkaar liepen, maar tezamen een act zouden uitvoeren waaruit vanuit die gezamenlijkheid een nieuw beeld gevormd wordt. Een beeld dat aan alle kanten voor de toeschouwer herkenning en waardering oproept. Dat zou beslist een vernieuwing in het Zunderste Bloemencorso hebben betekend. Om even bij de optocht te blijven. De figuren gaan, behoudens de eenheid in kleurtonen, geen relatie met elkaar aan (zou zoals hierboven genoemd vernieuwend zijn) maar ook niet met het publiek. ‘Wij-zij’. In eerdere rapporten gaven wij aan dat de emotie, die zo kenmerkend is voor het Zundertse Corso, eigenlijk een element is dat we graag in de communicatie tussen het beeld van de wagen en het publiek zouden willen terugzien.
Bijzonderheden Wagengroep van 9 wagens.