archief home

Arles, een impressie

2003
2003
<
>
<
>

Van Hassel

Titel: Arles, een impressie
Categorie: Wagen
Jaar: 2003
Buurtschap: Raamberg
 
Ontwerper(s): Johan van der Kloof
Edwin van den Broek
 
Startnummer: 7
Prijs: 6
Punten: 435
Juryrapport
Dahlia’s voorzien de wagenbouwers niet van alle prachtige kleuren waarmee Vincent van Gogh zijn meesterwerken opbouwde. Juist die ene kleur, blauw, die Vincent zo graag gebruikte als tegenhanger van alle andere kleuren, ontbreekt. De ontwerpers en het buurtschap zijn niet voor één gat te vangen. De werkers, gestoken in blauw gekleurde overalls, zorgen voor de accentuering, die de overwegend goud-, brons- en koperkleuren van de bloemen nodig hebben. De figuranten vormen zo een welkome toevoeging aan het geheel.

Met deze figuranten ontdekken wij ook een aardig inhoudelijk contrast. Het leven in Arles is weliswaar een leven in een zonovergoten land, waar de oogst overdadig lijkt te zijn. Maar wie in de zon moet werken en de weerbarstige droge grond geschikt moet maken voor de gewassen, heeft een hard bestaan en is niet te benijden.

De wagen laat met de zon voorop, een sprankelend geheel van kleur en impressies zien. De korte penseelstreken van Van Gogh, die huizen, aarde, gewassen, bomen en hemel tot een energiek vibrerend geheel maken, is ook waarneembaar in de stroken met bloemen op de dahliawagen.

Maar een dergelijk spel van in elkaar overlopende lijnen en kleuren is ook een hachelijk avontuur. Wanneer de vormen en kleuren teveel in elkaar opgaan en het gebruik van platte vlakken veel wordt toegepast, gaat het onderscheid verloren, dreigen de onderwerpen ten onder te gaan in een brei van goud en geel en wordt inbreuk gepleegd op de plasticiteit van het totaal. Het toepassen van vele vormen en kleuren kan heel boeiend zijn, maar dan moet het geheel wel een skelet hebben, een structuur, die het tafereel visueel draagt. De delen van het lijstwerk hadden die functie wellicht, maar ze waren te weinig opvallend aanwezig. Het lijstwerk van de schilderijen gaat iets te veel op in het geheel.