archief home

Yamantaka (hij die het goede aan de wereld geeft)

2001
2001
<
>

Van Hassel

Titel: Yamantaka (hij die het goede aan de wereld geeft)
Categorie: Wagen
Jaar: 2001
Buurtschap: Klein-Zundertse Heikant
 
Ontwerper(s): Aart-Jan Borrias
Erik van Elsacker
René Jochems
 
Startnummer: 4
Prijs: 7
Punten: 404
Ereprijzen: 3e publieksprijs (125 pnt.) + hoogste stijger.
Omschrijving Yamantaka verbeeldt de natuurkrachten die door de goedheid aan de wereld zijn gegeven. Het zijn hoofdzakelijk elementen die de enorme rijkdom aan planten, bloemen, dieren, voedsel, water en vuur symboliseren. Yamantaka wordt door de bevolking aanbeden, beschermd en op handen gedragen.
Juryrapport
Er hoort wat lef erbij om in de corsostoet een wagen te laten verschijnen die helemaal wit van kleur is. En deze keuze was niet verkeerd. Dit veelarmig- en veelbenige monster heeft zo de sfeer weten te bewaren die aan het boeddhisme refereert.

Plasticiteit is een sterke kant van deze wagen en ook in zijn dynamiek valt er iets te beleven. Het kontrast met de Molenstraat als achtergrond bij de doortocht maakte het mooi helder en nodigt uit om te doorgronden hoe dit beeld in elkaar zit. Alleen de figuranten vielen uit de toon door hun kleur, die was ook wit. Maar omdat wit en wit lang niet hetzelfde zijn, werd hier de serene sfeer behoorlijk verstoord, wat onrust tot gevolg had, die het geheel niet te goede kwam.

Het idee om het beeld door dragers te laten dragen getuigt van een goed gevoel voor vormgeving, alleen het kwam niet goed tot zijn recht omdat de tussen de dragers zichtbare wielen van de wagen deze illusie teniet deden.