archief home

Zicht op de hemel

2001
2001
<
>

Van Hassel

Titel: Zicht op de hemel
Categorie: Wagen
Jaar: 2001
Buurtschap: Helpt Elkander
 
Ontwerper(s): Ad Hereijgers
 
Startnummer: 6
Prijs: 1
Punten: 497
Ereprijzen: 1e publieksprijs (205 pnt.)
Omschrijving In het tijdperk van de Barok (ca. 1600-1700) hebben kunstenaars geprobeerd om de katholieke kerkgangers met een spectaculair samenspel van architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst te laten zien wat hen in het hiernamaals te wachten staat.
Juryrapport
Een prachtige wagen in al zijn facetten. Hier dient de architectuur van een barokke kathedraal als metafoor voor het gekozen thema.

De opzet van deze architectuur is symmetrisch, maar de vertekende constructie maakt het mogelijk ook in de kathedraal te kijken, zodat buiten en binnen op een subtiele manier integreren. Door deze vertekening ontstaat er een zeer eigen dynamiek, een element van beweging, waaraan de wagen, samen ook met de kleurstelling, zijn kracht ontleent.

De barokke stijl heeft hier model gestaan en is met veel gevoel vertaald, vanuit een eigen opvatting over vorm en kleur. Dat in een kleurstelling van overwegend wit en roze/paars die deze kathedrale sfeer bepalen. Een element van rust, deze kleurstelling aan de buitenkant, die zorgt voor evenwicht in de nogal dynamische architectuur. Zelfs de zo bewogen binnenzijde met prachtige schilderingen verstoort dit evenwicht niet,maar schept wel een interessante spanning tussen binnen - en buitenkant.

Een prachtig tegenspel, in deze wagen tot een samenspel getransformeerd, dat enerzijds stevige barokke architectuursfeer laat zien en anderzijds de speelse wat surrealistische vervorming ervan.