archief home

Haute Cuisine***

2014
2014
<
>

Niels Braspenning

Titel: Haute Cuisine***
Categorie: Wagen
Jaar: 2014
Buurtschap: Laer-Akkermolen
 
Ontwerper(s): Ivo Dockx
Oscar Dockx
 
Startnummer: 10
Prijs: 3
Punten: 612
Ereprijzen: 3e publieksprijs
Juryrapport
Een smaakvolle, tamelijk traditionele corso-presentatie die door zijn formaat, perfectie en gedetailleerdheid grote indruk maakt. Vier strakke obers die hun werk professioneel doen, zonder ook maar met het minste werkelijke contact met hun gasten. Beroepsdeformatie bestaat. Het is een kwestie van doorgaan, jaar na jaar. Totdat alleen de ingesleten routine overblijft. Dat zijn deze vier obers boven alles: geroutineerd. In het tonen van de wijn, het dragen van het dienblad. Zeer fraai en helder uitgevoerd wordt alles opgediend aan het Zundertse corsopubliek. De rekening achteraf is goed gepeperd en zorgt voor een komische slotnoot. De vier stralen geroutineerdheid uit in alles wat ze niet willen zien; larmoyant gebral na de derde fles, de verveling van een belegen huwelijk, het gemier over liflafjes en al dan geen kurk in de wijn. Geen enkele gast maakt hen van streek, daarvoor zitten ze lang genoeg in het vak. De uitvoering is consequent en met name de kleding heeft vele zorgvuldige details. Ook in de figuren zijn die goed aanwezig, zoals de nagelriemen van de handen van de obers, de gesteven snor en de opgekamde wenkbrauwen. De makers moeten enorm veel plezier hebben gehad om hierin tot het uiterste te gaan. Heel goed was het doorlopen van armen en servetten tot onder het onderstel, waardoor het open onderstelvolledig wegvalt en totaal niet stoort. De gerechten zijn soms wat minder goed getroffen. Soms wat grotesk en bijna banaal, wat afbreuk doet aan het geheel. De verlepte slablaadjes onder het varken hadden wat frisser mogen zijn. De gezichten zijn goed getroffen, met name de achterste ober heeft een geniale uitdrukking en houding. Een glimlach die wantrouwend maakt. Terecht, als je de rekening achter zijn rug ziet.